Ets un apassionat de l’esport? Si has estat enganxat al Mundial d’aquest any, no et perdis aquest article sobre tot el que no sabies del Mundial.
Contingut
Història
Per posar-te en context, la Copa Mundial de la FIFA és el torneig internacional masculí oficial quant a les seleccions més importants d’arreu del món.
Després de 21 celebracions, aquest torneig es va inaugurar el 13 de juliol de 1930, on una selecció uruguaia va ser la campiona en l’Estadi Centenari d’Uruguai i que va tenir la participació de tretze països.
Tot i això, només són 8 els països que han aconseguit aixecar el Trofeu. França el 1998 i Espanya el 2010, van ser els dos últims a unir-se a aquest selecte club.
Els Mundials, com popularment es coneix el torneig, s’han disputat en 21 ocasions, i únicament vuit països han aixecat el títol: Brasil (cinc títols), Alemanya i Itàlia (totes dues amb quatre), Uruguai, Argentina i França (dues), i Anglaterra i Espanya (un).
Les seleccions d’Europa han guanyat el torneig 12 vegades, mentre que els sud-americans en nou. Només dos equips d’altres confederacions han arribat a semifinals: els Estats Units el 1930 i Corea del Sud el 2002.
Resultats dels passats 21 edicions dels Mundials
- 1930 Uruguai (4-2 a Argentina) Uruguai
- 1934 Itàlia (2-1 a Txecoslovàquia) Itàlia
- 1938 Itàlia (4-1 a Hongria) França
- 1950 Uruguai (2-1 al Brasil) Brasil
- 1954 Alemanya (3-2 a Hongria) Suïssa
- 1958 Brasil (5-2 a Suècia) Suècia
- 1962 Brasil (3-1 a Txecoslovàquia) Xile
- 1966 Anglaterra (4-2 (pròrroga) a Alemanya) Anglaterra
- 1970 Brasil (4-1 a Itàlia) Mèxic
- 1974 Alemanya (2-1 als Països Baixos) Alemanya
- 1978 Argentina (3-1 (pròrroga) a P. Baixos) Argentina
- 1982 Itàlia (3-1 a Alemanya) Espanya
- 1986 Argentina (3-2 a Alemanya) Mèxic
- 1990 Alemanya (1-0 a Argentina) Itàlia
- 1994 Brasil (0-0 (3-2 penals) a Itàlia EUA
- 1998 França (3-0 al Brasil) França
- 2002 Brasil (2-0 a Alemanya) Corea del Sud
- 2006 Itàlia (1-1 a França, 5-3 a penals) Alemanya
- 2010 Espanya (1-0, pròrroga, als Països Baixos) Sud-àfrica
- 2014 Alemanya (1-0, pròrroga, a Argentina) Brasil
- 2018 França (4-2 a Croàcia) Rússia
Curiositats del Mundial de Qatar 2022
- Ha sigut el més car de la història
Aquest, ha trencat diversos rècords en la història d’aquest campionat, però un dels més destacables és que ha sigut el Mundial més costós en la història. En total, hi ha hagut una inversió de més de 220 mil milions de dòlars. Abans que el Mundial de Qatar, el de més inversió va ser el de Rússia el 2018 amb 208 mil milions de dòlars.
- Ha sigut el primer que s’ha celebrat a l’hivern
Tradicionalment, la Copa Mundial es juga a meitat d’any. En canvi, per aquest mundial de futbol l’esdeveniment es va passar al novembre-desembre ja que les temperatures d’estiu a Qatar poden arribar fins als 50ºC. Això el converteix en el primer mundial en la història que es realitza durant l’hivern.
- És el primer país àrab a ser amfitrió del mundial
Una altra dada important, és que Qatar és el primer país àrab en ser amfitrió del gran campionat. Addicionalment, es converteix en el país més petit en ser la sede del mundial en tota la seva història.
- Crítiques per ser el pitjor amfitrió de la història
Tot i que en qüestió d’infraestructura, Qatar 2022 no li demana res a cap de les Copes del Món anteriors, el seu representatiu nacional sí que va deixar molt a desitjar al certamen, ja que el seleccionat qatarià es va convertir en el pitjor amfitrió d’una Copa del Món (superant negativament Sud-àfrica) per no tenir cap punt i a penes anotar un gol. De fet, això va derivar que la seva pròpia afició se n’anés molt abans d’acabar cadascun dels partits de la seva selecció.
- El més curt de la història
Tota la competència s’ha disputat en només vint-i-nou dies: entre el 20 de novembre i el 18 de desembre.
- Metro This Way
Els voluntaris que s’han encarregat de guiar als aficionats per trobar el camí cap al metro han ideat la manera per combatre la monotonia amb les cançons en la qual destaca la frase metro this way.
- El rol de la dona
Un altre punt a destacar és la presència de dones que exerciran d’àrbitres als partits. Hi han hagut tres àrbitres: Stéphanie Frappart, de nacionalitat francesa, la japonesa Yoshimi Yamashita i la ruandesa Salima Mukansanga. A més, hi havia tres dones més que han exercit de línies o assistents. D’aquesta manera, la copa del 2022 s’ha convertit en el Mundial de futbol amb més presència femenina de la història.
- Estadi on va debutar Mèxic serà desarmat
L’Estadi 974, nomenat així per la clau telefònica de Qatar i per la quantitat de contenidors de vaixell amb què va ser realitzat, serà desmuntat després de la Copa del Món. Això és una mostra de sostenibilitat en immobles esportius per al futur i un exemple més que Qatar està a l’avantguarda mundial en molts sentits.
- Disfresses de l’afició mexicana
L’afició mexicana ha donat color a la justa àrab amb una gran quantitat de disfresses. Des dels relacionats amb el Dia de Morts per al partit contra Polònia, els lluitadors per al joc davant l’Argentina i els revolucionaris per al duel davant l’Aràbia Saudita, l’afició mexicana “va golejar” a les tribunes i “va ser local una altra vegada”.
- La mascota
“La’eeb” és el nom de la mascota oficial de Qatar 2022 i el seu nom en àrab significa “jugador hàbil”. El disseny està basat en la ghutra, que és el tocat àrab típic de la regió i la FIFA explica que “La’eeb” pot ser un producte de la teva imaginació.
- Nom de la pilota
A cada Mundial, la pilota rep un nom representatiu segons el país on se celebra. En aquesta ocasió, es diu “Al Rihla” que en àrab significa “viatge”. Això és perquè la pilota ha tocat deu llocs del món per promoure diverses iniciatives creades per millorar l’accés i la igualtat a les comunitats esportives locals.
- L’estadi
L’estadi 974 es troba a Doha i el seu nom fa referència al nombre de contenidors reciclats que s’utilitza per construir-lo. Aquest número es va triar perquè és el codi telefònic de Qatar. Després del torneig, aquest estadi serà desmantellat i deixarà d’existir i els contenidors i materials fets servir seran donats a països en desenvolupament.
Si vols saber llegir més articles d’esport, fes clic aquí!