fbpx

Eixample Barcelona

El barri de l’Eixample de Barcelona és el barri més habitat de la ciutat. Segurament, és la zona de Barcelona més coneguda, amb més monuments i molt turisme.

Història del districte de l’Eixample

L’Eixample és un dels barris més grans i importants de Barcelona, ja que és el més cèntric i on s’agrupen la majoria de les empreses, negocis i comerços.

Orígens de la història del districte de l’Eixample

Al segle XIX, la relació entre la ciutat i els pobles del pla era constant. Des del portal de Sant Antoni sortia el camí cap a Sants i des del portal de l’Àngel, el camí de Gràcia. Per donar servei a l’intens trànsit es van posar en marxa serveis regulars de cotxes de cavalls.

El 1824 es van plantar quatre fileres d’arbres al voltant del vell camí de Gràcia, que barcelonins i graciencs van fer servir com a passeig. Passats els anys es van construir uns jardins amb berenadors i zones a l’aire lliure per a fer activitats de teatre, ball i concerts i hi van instal·lar atraccions. Alguns d’aquests espais van ser els Camps Elisis, el Tívoli i el Prado Catalán.

Quan va arribar un govern progressista, aquest va fer enderrocar les muralles de Barcelona entre el 1854 i el 1856 i, dos anys més tard, va fer un pla per eixamplar la ciutat.

El consistori barceloní va escollir per concurs públic el 1959 el projecte de l’arquitecte Rovira i Trias per a desenvolupar un pla urbanístic a la ciutat. Però el Govern central va imposar el projecte de l’enginyer Ildefons Cerdà a partir d’un decret que va anul·lar la decisió de l’Ajuntament de Barcelona. Tot i que el projecta superava el de Rovira i Trias, Barcelona no estava d’acord amb el pla Cerdà perquè suposava una intromissió centralista del Govern de Madrid i perquè desaprofitava molt espai, destinat a zones verdes. El pla de Cerdà cobria la zona que avui ocupa l’Eixample i s’estenia entre Montjuïc i el riu Besòs, amb el terme de Sant Martí inclòs. L’Eixample tal i com està constituït avui es va construir durant anys de la industrialització de Catalunya, des de finals del segle XIX i principis del XX. La burgesia es va anar establint a la Dreta de l’Eixample i va ser qui va introduir l’estil arquitectònic del modernisme a les seves vivendes. D’aquí, aquesta corrent es va anar estenent a d’altres barris com la Sagrada Família, Sant Antoni, l’Esquerra de l’Eixample o el Fort Pienc. Actualment, la totalitat del districte aplega un llegat arquitectònic modernista únic a nivell europeu.

El pla Cerdà

Amb el seu pla urbanístic, Cerdà volia fer un disseny democràtic de la ciutat, igualant les condicions de tots els barris de Barcelona, independentment de la situació dels seus habitants. Planificava oferir els mateixos serveis a tothom.

El seu projecte estava fonamentat en una gran xarxa de carrers perpendiculars i travessers, tots ells uniformes, excepte les dues vies esbiaixades superposades de la Diagonal i la Meridiana i la gran via de les Corts Catalanes. Aquests grans eixos viaris tenien el seu nexe d’unió mitjançant l’Eixample, i es preveia construir una gran plaça, la de les Glòries Catalanes. L’arquitecte va preveure amb gran criteri el repartiment uniforme de zones de serveis, com mercats, centres socials i esglésies i grans parcs.

Per facilitar la visibilitat, a les cantonades es tallaven els angles de les illes en forma de xamfrà. A l’interior de cada illa només es permetia construir en un o dos costats, i la resta de l’espai es deixava per al jardí dels veïns. Es preveia que les cases no tinguessin més de tres pisos d’alçada i constessin de bons finestrals. Cerdà pensava que les cases ben il·luminades i ventilades contribuïen a la salut de les persones.

A cada barri es feia un gran parc amb una extensió d’entre quatre i vuit illes. Els carrers disposaven d’arbres i cada illa de cases disposava de jardins. A la Sagrada Família, Cerdà hi va preveure un gran hipòdrom, i també va dissenyar un gran bosc a la riba del Besòs. També estava previst construir tres hospitals fora de l’entramat de carrers.

Es van projectar carrers espaiosos, per on podien circular els carros, els cotxes i els tramvies de cavalls. I és que Cerdà volia fer una ciutat que fugís de l’amuntegament de cases de la part vella.

L’Eixample, districte modernista

L’arquitectura modernista característica de l’Eixample combinava les noves tècniques i els nous materials del moment amb els elements decoratius tradicionals com ara els estucs, els esgrafiats, els vidres emplomats dels vitralls o la forja.

Alguns arquitectes com Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch o Lluís Domènech i Montaner van anar creant el nou districte de l’Eixample, en contraposició de la construcció sense ordre imperant a l’època.

Monuments del Districte de l’Eixample

A l’Eixample es troben la majoria dels monuments més famosos i més visitats de la ciutat. ¿Vols saber quins són? Doncs aquí descobriràs una mica més sobre cada un d’ells i la seva història.

La Casa de la Lactància

Aquesta casa modernista de la Gran Via de Barcelona en perfecte estat de conservació es va construir a principis del segle XIX com a hospital maternal i per acollir nens desemparats, gracies a un mecenatge social de la burgesia. Actualment és una residència per a la tercera edat.

La Casa Estapé

Ubicada prop de l’Arc de Triomf, la Casa Estapé o Casa Enric Laplana, que va ser el propietari que la va fer construir l’any 1907, és un exemple perfecte del modernisme, amb els seus esgrafiats florals a la façana, els treballs de ferro forjat a les baranes dels balcons i la ceràmica vidriada de colors. Hi destaca la seva imponent cúpula projectada per l’arquitecte Bernardí Martorell i Rius.

La Casa Sayrach

A la cantonada entre el carrer d’Enric Granados i l’avinguda Diagonal es va construir, l’any 1918, la Casa Sayrach, un dels últims edificis modernistes de la ciutat. En aquesta obra de l’arquitecte Manuel Sayrach i Carreras hi destaquen les formes orgàniques de la seva façana.

La Casa Fajol

Coneguda com la Casa de la Papallona pel mosaic en forma de papallona que corona la façana, la Casa Fajol és un edifici modernista projectat per Josep Graner entre el 1911 i el 1929. Es troba molt a prop del parc de Joan Miró, davant de l’antiga plaça de toros de Les Arenes.

Els jardins de la Universitat Central

Els jardins de l’edifici històric de la Universitat Central de Barcelona, anomenats també de Ferran Soldevila, gaudeixen d’una vegetació exuberant i exòtica, amb més de vuitanta espècies de tot el món i alguns dels arbres més antics de la ciutat. Inaugurat el 1871 amb l’edifici, avui dia constitueix un espai natural ple de pau al cor de la ciutat.

La Casa Antoni Costa

La personalitat eclèctica de Domènech i Estapà, l’arquitecte que va dissenyar la Casa Antoni Costa marca els elements modernistes d’aquest edifici. Hi destaquen l’ús de les formes circulars, les tribunes als pisos superiors i una ornamentació de l’interior inspirada en el modernisme vienès i europeu.

La Casa Calvet

Amb un estil barroc, La Casa Calvet, que ara acull un restaurant xinès, és el primer edifici que Antoni Gaudí va construir a l’Eixample. Tot i resultar un treball més aviat sobri del genial arquitecte, a la façana hi destaquen elements modernistes com els balcons de ferro corbats, el balcó envidriat que sobresurt pel damunt de l’entrada i les columnes en forma de bobines a l’entrada fent al·lusió a l’ofici del comerciant.

La Casa Amatller

Un dels edificis més espectaculars d’arquitectura modernista del Passeig de Gràcia és la Casa Amatller, considerada un de les millors obres de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. La construcció està inspirada en el gòtic català i en les cases holandeses del segle XVII, amb una façana flamenca revestida de ceràmica en forma triangular i plana a la part superior.

casabatllo-eixample-barcelona

Festes del districte de l’Eixample

Les festes de l’Eixample s’acumulen entre el mes d’abril i de juny. Durant aquells dies els barris s’emplenen de gent, de riures, de música i de mil i una activitats.

Festa Major de El Fort Pienc – Juny

Durant 10 dies de principis de juny es celebra la festa gran del barri. L’espai on es desenvolupa la festivitat té lloc a la plaça del Fort Pienc, la plaça André Malraux, el carrer Ribes i els jardins del TNC. Per aquestes dates, l’Arxiu Històric de Fort Pienc cada any presenta una nova exposició amb la història d’aquesta zona.

Festa Major de la Sagrada Família – Abril

La Sagrada Família celebra la seva festa major al voltant del 23 d’abril, diada de Sant Jordi. L’associació de veïns organitza un bon grapat d’actes i activitats durant un parell de setmanes. Entre ells, destaca la Roda d’Esbarts dansaires, la tarda de foc, la jornada castellera, el Ballet de Déu o la Cercavila gegantera.

Festa Major de la Dreta de l’Eixample – Maig/Juny

L’últim cap de setmana de maig o primer de juny es quan se celebra la festivitat de la Dreta de l’Eixample. Aprofitant el ric patrimoni modernista del barri, s’hi celebra una fira d’aquest moviment artístic amb objectes, productes gastronòmics, vestits, música i elements decoratius de l’època. No obstant, també s’hi fan activitats pròpies de festa major: una cercavila amb gegants, balls, competicions esportives, tallers, i àpats populars, entre altres.

Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample – Octubre

Durant la primera quinzena d’octubre, té lloc la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample amb un munt d’actes organitzats pels seus veïns. Des de trobada de puntaires a actuacions teatrals, passant per havaneres, correfoc, concerts, trobada de gegants, activitats esportives i espectacles infantils.

També tenen lloc xerrades històriques i de temes d’actualitat, i tallers i activitats a l’Espai Germanetes, al voltant de l’educació ambiental. Singular és la col·laboració amb la presó de La Model, fent una exposició dels treballs artístics dels interns.

Festa Major de Sant Antoni – Gener

La segona meitat de gener se celebra durant la festa major de Sant Antoni la popular Cavalcada dels Tres Tombs amb el tradicional passeig d’animals muntats o tirant carruatges que fan un circuit per les places i carrers més cèntrics del barri. La comissió de festes veïnal dissenya moltes d’altres activitats com els concerts a l’Envelat, la cercavila o la cursa popular, però també el Sant Antoni patina o Mercat Boig de Sant Antoni.

Serveis a l’Eixample

L’Eixample, disposa de tots els tipus de serveis que les persones poden necessitar. A més, aquests serveis són molt variats i s’adapten a tots els tipus de desitjos.

Advocat Eixample

Els bufets d’advocats de l’Eixample compten amb una llarga trajectòria d’assessorament jurídic i defensa en temes empresarials, penals i familiars, entre d’altres. Acostumen a estar formats per equips multidisciplinaris que cobreixen diverses especialitats, però també n’hi ha que són especialistes en matèries concretes, com per exemple en dret tributari o protecció de dades.

Assessoria Eixample

L’Eixample disposa d’una bona oferta d’assessories al districte per donar consulta legal i tramitar gestions sobre tributs, aspectes laborals i comptables. Un altre branca important d’assessorament es refereix a tot el relacionat amb els immobles, com lloguers, gestió de finques i traspassos, entre d’altres. Són professionals que miren d’aconsellar perquè els seus clients triïn la millor opció per als seus interessos.

Clínica Eixample

Al districte de l’Eixample s’hi ha implantat clíniques amb diferents especialitats sanitàries com traumatologia, odontologia, o podologia. Però té la peculiaritat que concentra el nombre més alt de clíniques veterinàries més ben valorades pels seus veïns. El motiu és perquè és la zona de Barcelona on més persones tenen animals de companyia com gats, gossos i altres espècies exòtiques.

Clínica estètica Eixample

Una bona part de les clíniques d’estètica de l’Eixample proporcionen una àmplia experiència de més de 20 anys fent tractaments amb tècniques d’última generació i equips de professionals molt qualificats. Si busques un tractament làser o de micropigmentació, eliminar greix acumulat a diferents zones del cos, combatre els signes de l’edat o eliminar imperfeccions i marques a la pell, pots confiar plenament en aquests centres que t’aconsellaran i milloraran el teu aspecte.

Decoració Eixample

L’Eixample és el districte per excel·lència d’establiments comercials dedicats a la decoració, donant servei sobretot a les vivendes particulars, però també als locals comercials i entitats dels barris de Barcelona i altres poblacions colindants. Aquí hi conviuen pisos amplis i diàfans d’arquitectura modernista de la Dreta de l’Eixample amb l’obra rehabilitada i els patis interiors que donen llum als pisos que no tenen finestres que donin al carrer. Una curiositat dels veïns de l’Eixample és que els agrada barrejar estils dins de la mateix pis, amb estàncies decorades d’una forma diferent al gust del seu propietari o llogater.

Dentista Eixample

Els odontòlegs o més popularment coneguts com a dentistes tracten la salut bucal general dels pacients. Mitjançant revisions regulars, els dentistes poden detectar i tractar les càries de les dents, malalties de les genives i els problemes d’higiene bucal, i també extrauen dents que no es poden conservar. El districte de l’Eixample està ben sortit amb clíniques dentals ben equipades que compten amb un equip de bons professionals. Tot i això, els veïns del districte no són dels més proclius a fer-ne tractaments, encara que sí que hi acudeixen per a fer revisions periòdiques.

Escoles Eixample

L’Eixample disposa de més de 150 centres educatius, la majoria dels quals ofereixen una dilatada experiència educant a nens i joves, i molts d’ells estan reconeguts pels seus bons resultats. Hi conviuen escoles de diverses línies pedagògiques, com ara el treball per projectes, o l’ensenyament trilingüe en català, castellà i una llengua estrangera, majoritàriament, anglès.

En aquest districte hi ha molts col·legis que són concertats -la majoria dels quals amb una vessant religiosa amb un programa d’escolarització completa-, o bé públics i, en menor grau, també n’hi ha de privats.

Farmàcia Eixample

L’Eixample és el territori on s’hi ubiquen les farmàcies de referència de Barcelona i amb un nombre més elevat d’establiments que ofereixen un servei de 24 hores. Els veïns de l’Eixample són uns clients assidus de les farmàcia del districte, per això estan tant ben sortides amb tot tipus de medicaments i de productes de para farmàcia. Bona part de la venda de les farmàcies prové de les receptes mèdiques, però cada cop més s’està incrementant la demanda de productes de cura personal.

Fotografia i vídeo Eixample

Amb l’extensió de la fotografia i el vídeo digitals amb smartphones, les empreses de l’Eixample dedicades al servei de fotografia i vídeo s’han adaptat a la noves demandes. S’han especialitzat en la oferta més professional del sector, assessorant i oferint la realització de fotografia i vídeo d’alta qualitat tant de la producció com de la postproducció. A més, acostumen a vendre material per a la producció, postproducció, il·luminació, vídeo, àudio, sistemes de presentació i multimèdia, entre d’altres.

Gimnàs Eixample

L’Eixample conté una àmplia oferta de gimnasos per cobrir tots els gustos. Els veïns del districte poden gaudir des de gimnasos municipals, amb unes instal·lacions fabuloses a un preu just, als centres low cost que cobreixen una oferta de proximitat i una àmplia cobertura horària, a més d’oferir promocions interessants que redueixen la quota mensual. Bona part dels gimnasos del districte compten amb una zona de màquines, classes dirigides i diferents espai per a activitats. També han incorporat centres per a fer tractaments de bellesa i benestar.

Inversions Eixample

Per la seva ubicació al centre de Barcelona, L’Eixample aplega un bon nombre d’empreses dedicades a les inversions, moltes d’elles bancs i empreses financeres, ben distribuïdes per tot el districte. Aquestes entitats realitzen activitats bancàries d’intermediació financera, assegurances, inversió en valors i altres.

Immobiliària Eixample

Per la seva proximitat al centre, la presència d’alguns dels punts turístics més icònics de la ciutat, com la Sagrada Família, la plaça de toros Monumental, la Casa Milà, o l’Auditori de Barcelona i la seva destacada arquitectura modernista, l’Eixample és un districte amb un cert caire exclusiu, però al mateix temps no deixa de tenir un caràcter popular. L’oferta és variada i va des dels pisos amplis d’estil modernista de la Dreta de l’Eixample a l’abundant obra rehabilitada de l’Esquerra de l’Eixample. Segons  la zona en què es busqui un pis i de les característiques concretes de cada immoble, siguin edificis d’obra nova, restaurats o antics, els preus del lloguer o la compra d’un pis a Eixample poden variar considerablement. Les immobiliàries del districte t’ajudaran a conèixer i destriar l’opció que més s’ajusti a les teves necessitats.

Ortopèdia Eixample

A l’Eixample és un dels districtes que disposa de més oferta en el camp de l’ortopèdia, en part perquè es una oferta que s’ha ofert tradicionalment gràcies a la seva situació cèntrica dins de la ciutat, que en facilita el seu accés, i en part perquè hi viuen un bon nombre de persones d’avançada edat amb necessitats especials. La clientela d’aquest tipus d’establiments al districte prové tant del districte com de d’altres barris de Barcelona.

Reformes Eixample

Hi ha una vintena d’empreses dedicades a les reformes a l’Eixample. Per les característiques del districte, estan acostumats a dur a terme tot tipus de reformes, amb actuacions en pisos que superen els cent anys on mai s’ha fet cap obra i requereixen d’un treball minuciós per conservar elements originals de l’immoble a rehabilitacions integrals de façanes d’edificis antics. No obstant, la demanda més gran es dóna en instal·lació de parquet i el canvi de banyeres per un plat de dutxa.

Residència Eixample

A l’Eixample, com a la resta de districtes, a les residències ofereixen el màxim confort possible als seus residents; molts d’ells són persones que no es poden valdre per sí mateixes. Les residències privades són de les més econòmiques respecte al global de Barcelona, mentre que a les públiques, l’Eixample té la llista d’espera més alta de la ciutat. Totes elles organitzen activitats pels avis i, sempre que sigui possible, sortides a l’exterior per visitar punts d’interès de la capital catalana.

sagradafamilia-eixample-barcelona

Edificis públics de L’Eixample

A l’Eixample hi ha molts edificis públics que es poden visitar i a on ofereixen diferents tipus de serveis.

Consell Municipal del Districte de l’Eixample

El Consell Municipal del Districte de l’Eixample és l’òrgan de representació i de participació col·lectiva del districte. Està presidit per un regidor o regidora, nomenat per l’alcalde o l’alcaldessa, i constituït per consellers i conselleres en una representació proporcional als resultats electorals del territori que representa. Els seus equipaments concentren el gran gruix dels tràmits administratius del districte. C/ d’Aragó, 311

Ateneu el Poblet

L’Ateneu El Poblet és un equipament cultural i social guanyat per les entitats veïnals per donar servei a les necessitats que té el barri. Va sorgir l’any 2015 arran de les reivindicacions dels veïns per recuperar l’espai del cinema Niza, que antigament havia estat ocupat per una fàbrica tèxtil, com a espai sociocultural. Les seves instal·lacions compten amb un auditori, bucs d’assaig, sales polivalents, espai expositiu, vàries zones socials i un bar. C/ Nàpols, 268 baixos

Centre Cívic Ateneu Fort Pienc

El Centre Cívic Ateneu Fort Pienc és un equipament municipal del Districte de l’Eixample que ofereix un molts serveis i activitats culturals per a tothom: infants, adults i gent gran. Organitzen cursos i tallers i mostres d’expressió artística, com la música clàssica o moderna, el cinema i l’art contemporani. Un equipament actiu i que dinamitza el barri. Pça. de Fort Pienc, 4

Centre Cívic Sagrada Família

El Centre Cívic Sagrada Família és un equipament municipal del barri de la Sagrada Família situat al districte de l’Eixample. Des del Centre Cívic es potencia i recolza iniciatives de caire sociocultural, així com diferents propostes artístiques col·lectives o individuals, mitjançant una programació estable trimestral. La proposta engloba diferents disciplines artístiques: música, poesia, narrativa, conferències, espectacles infantils… enfocades en temàtiques de gènere i generalistes.  C/ Provença, 480

Centre Cívic Urgell

El Centre Cívic Urgell és un centre cultural de proximitat de l’Eixample amb una àmplia oferta formativa i amb una programació cultural adreçada a tota la ciutadania. Una bona part de la programació expositiva està dedicada a la il·lustració i l’obra gràfica, en els tallers i en les activitats cultural. Es programen cicles d’arts escèniques, de música jazz, música clàssica i contemporània dels segles XX i XXI, audiovisuals i cinema d’animació i conferències d’humanitats. L’equipament disposa del servei de cessió d’espais per entitats, empreses i particulars.
C/ Comte d’Urgell, 145

Biblioteca Fort Pienc

El nom de la biblioteca, Fort Pienc, té l’origen en l’antiga fortificació que va fer erigir el primer rei Borbó, Felip V, el 1719, dins el pla d’instal·lacions militars per sotmetre la ciutat. A la planta baixa hi ha el servei de préstec i informació, l’àrea infantil, la secció de diaris i revistes, música i cinema, i els ordinadors d’Internet i +. A la planta 2 hi un extens fons de novel·les, còmics, guies de viatge, llibres d’història, de literatura videoteca, el fons d’arquitectura contemporània i disseny, especialitat de la Biblioteca, i els centres d’interès de Xina i de Món laboral. A la planta -1 està habilitada una sala d’actes per donar cabuda a xerrades, clubs de lectura, projeccions de pel·lícules i presentacions de llibres.
Plaça de Fort Pienc, 4

Biblioteca Joan Miró

La Biblioteca es va inaugurar l’any 1990 i va ser el primer edifici de la ciutat concebut com a biblioteca i  de disposar de catàleg automatitzat. Porta el mateix nom que el parc on està ubicat, en honor del pintor català universal. La biblioteca la componen dos edificis, l’ala infantil a la banda mar i l’ala d’adults a la banda muntanya, connectats entre si per una passera de vidre. Les dues ales disposen de planta baixa i altell. A més, incorpora millores d’eficiència energètica, s’ha millorat la qualitat i el consum de la il·luminació i la climatització i s’han instal·lat plaques fotovoltaiques a la coberta.
C/ de Vilamarí, 61

Centre Cívic Casa Golferichs

El centre cívic Casa Golferichs és un equipament cultural dedicat a la fotografia a partir de l’Espai Francesc Català-Roca. ofereix una programació trimestral d’activitats culturals: cursos, conferències, concerts, espectacles i exposicions. A més, cedeix els seus espais a les entitats i col·lectius de l’Esquerra de l’Eixample, i està obert a les propostes i iniciatives ciutadanes. C/ Gran Via de les Corts Catalanes, 491

Centre Cívic Cotxeres Borrell

El Centre Cívic Cotxeres Borrell és un equipament cultural situat al barri de Sant Antoni. Ofereix multitud de cursos i tallers culturals per a totes les edats, programació estable cultural en l’Espai Escènic Tísner que engloba teatre, dansa, cinema, música, espectacles familiars… També disposen d’una sala d’exposicions, el projecte Laboratori Tísner de suport a la creació en arts escèniques, l’Escola Tísner de formació artística per a infants i joves i serveis dirigits a les famílies. A més, disposen d’un servei de cessions d’espais. 
C/ de Viladomat, 2

Centre d’Atenció Primària Casanova

El centre d’Atenció Primària Casanova és un centre assistencial i investigador està vinculat amb la Universitat de Barcelona en la docència de pregrau. Atén a una població de 34.497 habitants. Disposen de les següents especialitats: medicina de família, pediatria, odontologia, treball Social, atenció domiciliària, atenció i tractament de processos aguts, atenció i tractament de processos crònics, activitats de prevenció i promoció de la salut, atenció a les famílies i a la comunitat i proves complementàries.
C/ Rosselló, 161

Centre d’Atenció Primària Comte Borrell

El centre d’Atenció Primària Comte Borrell, situat a l’Eixample Esquerre, és un centre de salut vinculat amb la Universitat de Barcelona en la docència de pregrau. Atén a una població de 32.621 habitants. La seva atenció va des de la medicina familiar i pediatria a l’odontologia, passant per l’atenció personalitzada i domiciliària i les proves complementàries. C/ Comte Borrell, 305

Centre d’Atenció Primària Manso

El Centre d’Atenció Primària Manso és un centre sanitari de l’Eixample Esquerra de referència dins del districte. Atenen 24h tots els dies de la setmana. Ofereixen medicina familiar, pediatria, infermeria i servei d’urgències, entre altres especialitats i segueixen un Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva.
C/ Manso, 19

Centre d’Atenció Primària Sagrada Família

El Centre d’Atenció Primària Sagrada Família té una superfície de gairebé 3.000 metres quadrats i dóna servei a una població de més de 52.000 habitants. Els seus serveis inclouen medicina familiar i comunitària, odontologia, pediatria, espai jove, servei d’ajuts tècnics, infermeria, treball social, atenció a l’usuari i activitat comunitària.
C/ Còrsega, 643

Centre d’Atenció Primària Passeig Sant Joan

El Centre d’Atenció Primària Passeig de Sant Joan té una població assignada de prop de 30.000 persones. La cartera de serveis inclou medicina de família, pediatria, salut sexual i reproductiva, infermeria, odontologia, treball social i atenció especialitzada. També gestiona dues residències de gent gran.

Passeig de Sant Joan, 20

Centre d’Atenció Primària Roger de Flor. El Centre d’Atenció Primària Roger de Flor ofereix atenció de les següents especialitats: medicina de família, pediatria, odontologia, infermeria, treball social i geriatria.
C/ Roger de Flor, 194

Restaurants de l’Eixample

L’Eixample ofereix un ampli ventall de restaurants. Pots trobar des del típic restaurant cassola amb menjar català tradicional fins a menja tailandès o Itàlia.

Cuina catalana a l’Eixample

L’Eixample està farcit de restaurants de cuina catalana tradicional. Son establiments de tota la vida o nous que elaboren amb cura i producte de qualitat els plats més típics de la nostra gastronomia, des de fondes popular amb preus raonables per a fer un menú de migdia a establiments de categoria on fer un atractiu sopar substanciós. Amb receptes tradicionals ben cuinades com l’escalivada, el capipota, els bunyols, l’arròs a la cassola, els peus de porc o els canelons.

Estrelles Michelin a l’Eixample

Bona part dels restaurants amb estrelles Michelin de Barcelona estan situats a l’Eixample. Establiments d’alta cuina com Disfrutar, Angle, Lasarte, Cinc sentits, Moments i Alkimia formen part del territori del districte. Si et vols regalar un homenatge sense que la teva butxaca ho noti tant, sempre pots anar a fer menús de migdia amb segell Michelin.

Pizzeries de nivell a l’Eixample

Amb orígens a Itàlia, la pizza és el dels menjars més populars en tot el món. Des de que va obrir Tropeziens, la primera pizzeria a Barcelona al passeig de Gràcia el 1971, aquest tipus de restaurants econòmics amb proliferat com bolets. A l’Eixample barceloní està ple de bones pizzeries amb ingredients de qualitat i elaboracions cuidades que combinen la tradicional pizza napolitana, que és la més internacional, amb noves interpretacions i inclusió dels ingredients més sorprenents. Per gaudir com si fossis a Itàlia!

Cuina de ramen a l’Eixample

A l’Eixample estan proliferant locals on ofereixen ramen, un plat popular d’origen oriental que es bo, bonic i es menja de pressa, però que es fa a foc lent. La base del ramen és un bol de caldo casolà, que acostuma a ser de pollastre i porc, però també de marisc i peix sec i que s’acompanya amb tares, una mena de salses amb soja o miso que aporten el seu sabor característic. Al bol floten fideus de blat que es combinen amb toppings com bambú o cansalada.

Mercats de l’Eixample

Els Mercats de l’Eixample venen productes d’alimentació frescs i de la millor qualitat possible, però ames en molts d’ells, també venen més coses com ara flors o roba.

Mercat del Fort Pienc

El Mercat del Fort Pienc és un equipament d’abastiment de producte alimentari fresc de nova creació. Inaugurat l’any 2003, aplega una oferta d’una quarantena d’establiments alimentaris i 6 d’especialitats en una zona que s’ha convertit un nou nucli de serveis públics en la que no existia cap equipament municipal.
Pl Fort Pienc, 3

Mercat de la Sagrada Família

El Mercat de la Sagrada Família va ser inaugurat l’any 1993, i respon a la necessitat de proveir un barri de la ciutat que en el moment de la seva construcció no disposava d’una oferta comercial alimentària àmplia i variada.
C/ de Padilla, 255

Mercat del Ninot

Un mascaró de proa que hi havia sobre una antiga taverna a la zona li ha donat el nom el Mercat del Ninot, amb edifici inaugurat el 1933 i remodelat el 2015. Actualment, ofereix una oferta de 42 parades d’alimentació, 14 restaurants i 25 establiments exteriors. Hi ha una aula gastronòmica per a fer tallers, xerrades i altres esdeveniments per adults i nens.
C/ Mallorca, 133

Mercat de Sant Antoni

El Mercat de Sant Antoni és un dels més grans de Barcelona i aplega tres espais per tipus de producte: alimentació fresca, roba i llibres. Inaugurat el 1882, l’any 2009 es van tancar les instal·lacions del vell mercat i va començar un projecte de remodelació endarrerida fins el 2022 a causa de les restes arqueològiques que s’hi van trobar.
C/ Comte d’Urgell, 1

Mercat de La Concepció

El Mercat de la Concepció vol ser la teva “plaça”, l’espai de trobada ideal per comprar, xerrar, gaudir d’una experiència gastronòmica i social en tots els sentits. Per això, a part d’una oferta alimentària extensa amb una quarantena de parades de fresc i dos grans supermercats, ofereixen tallers infantils, 2 floristeries i una perruqueria.
C/ Aragó, 311