Si us agrada fer el turista per la vostra ciutat i pel vostre barri heu de saber que Marge Books ha editat la “Guia del passeig de Gràcia de Barcelona. 1,5 km de cultura, estil i oci”, un llibre per descobrir els secrets del passeig i que servirà a residents i a visitants perquè està editada en català, castellà i anglès.
Aquesta guia recull la història d’aquesta artèria de Barcelona a través dels seus edificis emblemàtics i convida a conèixer l’oferta cultural dels seus museus i galeries d’art. Una part de la guia l’ocupen els nombrosos establiments comercials de les marques més luxoses i exclusives, en un maridatge amb l’oferta gastronòmica més àmplia.
La guia recorre els carrers de l’entorn del Passeig i permet aventurar-se i anar consultant què és el que veiem i què podem trobar en una o altra via.
Un passeig molt antic
El traçat del Passeig de Gràcia segueix el d’una via romana que unia Barcino amb Sant Cugat. És clar que llavors no era exactament un passeig ni tenia res a veure amb Gràcia. Durant l’edat mitjana se’l coneix com a camí de Jesús, perquè duia al fins convent franciscà de Santa Maria de Jesús (ubicat entre Consell de Cent i Aragó) i també com a camí de Gràcia. La gran revolució va arribar amb el projecte de l’Eixample d’Ildefons Cerdà, a la segona meitat del segle XIX, quan es va començar a urbanitzar i van construir-hi les primeres cases i palaus. La proliferació de comerços a les plantes baixes arribaria amb el tombant de segle, i l’explosió del modernisme hi aportaria els edificis més singulars, amb la Pedrera com a estendard, però també els fanals i els bancs tan emblemàtics.
El passeig de Gràcia s’ha incorporat durant les darreres dècades a la preuada llista dels eixos comercials més importants del món: a Roma, la Via Condotti; a Milà, la Via Montenapoleone; a París, els Champs Elysées; a Londres, New Bond Street; a Nova York, la Cinquena Avinguda; i a Barcelona, el Passeig de Gràcia.
Al passeig de Gràcia s’apleguen alguns dels millors hotels de la ciutat i les principals firmes de roba o joieria però la guia ens recorda també el paper cultural de la via durant la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern, la setmana del Barret, la Verema o The Shopping Night Barcelona. I també ens fa presents els nombrosos museus que trobem entre les botigues de luxe com ara el Museu Egipci o la Fundació Tàpies.
Normalment associem el Passeig de Gràcia al turisme de luxe però hi ha molts secrets que només són perceptibles per a un resident, algú que pugui passejar tranquil·lament, sense presses i la pressió de les compres.