El nou govern municipal va presentar la setmana passada el “Pla Endreça“, un programa de neteja que té per objectiu, segons s’explica en la seva presentació, aconseguir “l’excel·lència de l’espai públic de la ciutat”.
El pla no preveu cap augment de pressupost ni d’efectius, sinó que pretén reorientar la feina dels serveis municipals que treballen al carrer i de “posar sota el mateix paraigua diferents peces clau”, segons va manifestar la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme i Serveis Urbans, Laia Bonet.
Un total de 66 equips i 105 persones es destinaran a les diferents brigades de neteja que operen per la ciutat, i es preveuen accions en la millora dels espais verds i el manteniment de l’espaí urbà. Les brigades es distribuiran per la ciutat amb diferents tasques: les que garanteixen una intervenció ràpida als barris, les de neteja de parcs, les que netegen zones de contenidors i les que fan neteja de carrers amb aigua freàtica.
Tres fases d’implantació
La primera fase del Pla Endreça ja va començar a finals de juliol i s’estendrà fins a l’octubre. A més de la neteja, el pla preveu accions de seguretat i convivència. Entre elles, l’Ajuntament va anunciar que s’incrementaran un 55 % les sancions per conductes incíviques. Durant aquest primer període, El Pla endreça preveu 120 accions de millora del verd urbà, la neteja d’escocells i l’adequació de jardineres dels entorns escolars. Així mateix, es triplicaran les inspeccions a les concessionàries de la neteja.
Durant la segona fase, des de l’octubre i fins al març del 2024, es faran els tràmits per poder modificar l‘Ordenança del Convivència i també es vol posar en marxa l’Oficina del Pla Endreça.
A partir del mes d’abril del 2024, començarà la tercera fase del Pla endreça, amb els desplegament dels plans de manteniment integral a tota la ciutat.
A banda, també s’ha engegat una campanya comunicativa adreçada a la ciutadania per fomentar el civisme, que estarà en marxa fins al 15 de setembre.
El portaveu de Trias per Barcelona, Jordi Martí i Galbis, considera que el Pla endreça “no funcionarà” i hi veu “més màrqueting que eficiència” perquè no hi ha augment de pressupost o recursos.