Des d’inicis d’aquest mes de març, els districtes de Barcelona de Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Sant Andreu, Sant Martí i les platges de la ciutat compten amb un servei de neteja i recollida selectiva reforçat. Fa gairebé un any, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la nova adjudicació del contracte de neteja, que, amb una inversió de 300 milions d’euros, representarà el 10% del pressupost anual del consistori, i es convertirà en la partida municipal més important.
Amb aquesta actuació, el consistori barceloní pretén aconseguir que els barris de la ciutat estiguin més nets i menys contaminats. El nou contracte té una durada de vuit anys, més dos prorrogables. A partir del mes de setembre s’implementarà a la resta de la ciutat: els districtes de Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.
La nova contracta de neteja s’emmarca dins d’un pla de manteniment integral de l’espai públic. A més d’aconseguir una ciutat més neta es busca afrontar la neteja del milió de metres quadrats nous que es guanyarà a l’asfalt el 2023.
Adequació a les necessitats de cada zona
El govern municipal preveu desplegar un sistema de neteja viària adaptada a les característiques i necessitats de cada espai de la capital catalana, tenint en compte factors com els nuclis antics, les zones comercials o de muntanya, la densitat de persones que transiten per la zona i les noves configuracions urbanístiques com les superilles de Barcelona.
S’ha de tenir en compte que en els darrers anys, la ciutat està vivint una transformació urbanística a través d’una vialització i mitigació del trànsit amb la creació d’eixos verds i superilles. El nou pla vol flexibilitzar el servei de neteja per fer un ús més eficient dels recursos públics en funció de la intensitat de l’ús, i també reforçar la neteja als punts crítics dels diferents districtes.
A partir d’ara, el servei de sanejament es reforça en espais urbans d’ús intensiu, en zones verdes i en places. S’implementen dos mètodes de neteja nous: un servei continu i un nou servei de resposta ràpida.
D’altra banda, s’amplien les hores de servei durant els 7 dies de la setmana, s’allarga la temporada alta de maig a octubre i s’assumeix la higienització dels parcs i jardins de la ciutat, fins ara dependents de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona.
Per això, la nova partida de l’ajuntament de Barcelona incorporarà nova maquinària adaptada als espais, com ara els carrils bici, i la contractarà 400 nous operaris, dels quals 225 s’incorporaran als equips de neteja viària.
Amb intenció d’apostar per l’eficiència energètica i la sostenibilitat, el nou pla preveu que la flota elèctrica arribi al 66% i només el 7% dels vehicles segueixin consumint biodièsel. A més, la neteja amb aigua farà ús de les aigües aigües freàtiques.
En l’apartat de recollida de residus, es renovaran tots els contenidors de la ciutat i es redistribuiran per alliberar l’espai públic i millorar-ne l’accessibilitat i la mobilitat urbana. S’introduirà tecnologia al seu interior per poder sistematitzar les dades d’ús. L’objectiu és recollir les dades per poder avançar cap a una fiscalitat per generació, un sistema basat en incentius econòmics per promoure’n la recollida selectiva.
El contenidor groc passarà a denominar-se reciclables i s’hi podran abocar qualsevol tipus de plàstic, metalls i tetrabrick. El contenidor orgànic es desplaçarà al costat de les fraccions selectives. Sempre que sigui possible, s’intentarà agrupar totes les fraccions a una única ubicació.