Contingut
El monument a Casanova està situat a la Ronda Sant Pere de Barcelona, en el districte de l’Eixample. Aquest està dedicat al jurista Rafael Casanova (1660 – 1743), Conseller en Cap de Barcelona durant la Guerra de Successió Espanyola.
Considerat com una icona del catalanisme, el seu monument, sol ser escenari d’homenatges i ofrenes florals per la Diada de Catalunya. El monument és considerat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) en el patrimoni cultural català.
HISTÒRIA
La creació de l’estàtua dedicada a Casanova va sorgir per l’Exposició Universal del 1888 (celebrada entre el 8 d’abril – el 9 de desembre al Parc de la Ciutadella).
Per a l’esdeveniment es va condicionar una avinguda des de l’Arc de Triomf fins a la porta del parc de la Ciutadella.
Al llarg d’aquest passeig es van col·locar vuit grans estàtues de bronze que representaven personatges il·lustres de la història de Catalunya: Guifré el Pilós, Roger de Lauria, Bernat Desclot, Ramon Berenguer I, Pere Albert, Antoni Viladomat, Jaume Fabre i Rafael Casanova.
Amb el temps, l’estàtua de Casanova va anar adquirint una nova significació a causa del simbolisme atorgat al conseller.
En 1897 va haver-hi un homenatge especialment significatiu, ja que en la diada d’aquell any es va realitzar una commemoració de la figura del jurista català per part de l’Associació Popular Catalanista i de la Joventut Excursionista Els Muntanyencs, els quals per primera vegada van realitzar una ofrena floral als peus de l’estàtua de Casanova.
Va sorgir així el costum tots els anys de realitzar l’acte d’homenatge al dignatari, cada vegada amb major afluència de públic.
En la diada de 1911 la policia va intervenir per a impedir la manifestació reivindicativa dels catalanistes, la qual cosa no va fer més que créixer l’empipament popular per aquest acte festiu.
D’ESTÀTUA A MONUMENT
En 1914, en celebrar-ne el segon centenari de la caiguda de la ciutat en mans de les tropes de Felip V, l’Ajuntament de Barcelona va decidir convertir l’estàtua en un monument, i va decidir traslladar-la a la ronda de Sant Pere, lloc on va caure ferit Casanova en la batalla de 1714.
En el seu lloc al Passeig de Sant Joan va ser ocupat per una altra estàtua dedicada a Pau Claris.En 1939, després de la Guerra Civil, les autoritats franquistes van procedir a desmuntar el monument, al costat d’uns altres de signe polític d’esquerres o catalanistes.
L’obra, va ser guardada en un magatzem municipal del carrer Wellington, fins que amb l’arribada de la democràcia va ser restaurada en la seva ubicació actual, on va ser reinaugurada l’11 de setembre de 1977.
En 1994 es va afegir al peu del monument una placa amb una biografia de Casanova.