fbpx

Escriu aquí

Actualitat

La Diada fracàs o victòria?

Compartir
La Diada fracàs o victòria

Com cada any, és tradició celebrar la Diada, festa Nacional de Catalunya, quan arriba l’11 de setembre. Però, realment sabem que commemorem aquest dia?

Doncs bé, la Diada de Catalunya recorda la derrota de la capital catalana contra l’exèrcit de Felip d’Anjou en la Guerra de successió espanyola. Un conflicte bèl·lic que es va originar per a l’elecció d’un nou rei després de la mort de Carles II d’Espanya on Catalunya es va mostrar el seu suport a Carles II d’Habsburg. Aquest fet va portar a la ciutat a 14 mesos de sediment fins a rendir-se l’11 de setembre del 1714, donant com a rei legítim als borbons que van aplicar el Decret de Nova Planta el 1716.

Però, com és que celebrem aquest dia?

La creació de la Festa va ser originat pels escriptors de la Renaixença on narraven la batalla que estava sotmesa la ciutat. Però la primera celebració no va ser fins un mes més tard, el 1986 a la parròquia de Santa Maria del Mar en el Fossar de les Moreres per rendir honor als combatents que van morir a la batalla. Els següents anys aquesta celebració va tenir un caràcter catòlic i inclús va ser reprimida durant la dictadura militar de Primo de Rivera.

No va ser fins a la II República que aquest dia és tornes a celebrar trencant amb l’aire catòlic, però uns anys després va tornar a ser prohibida amb l’arribada de la dictadura franquista. Després de 40 anys, el 1976, es va tornar a permetre la Diada amb certes restriccions per part del Govern Espanyol. Un any més tard, es va celebrar una de les Diades més històriques sota el lema “Llibertat, amnistia, estatut d’autonomia” on van acudir més d’un milió de persones. Aquest conjunt de fets va portar al Parlament Català, restablert el 1980, a declarar l’11 de setembre com a Festa Nacional de Catalunya.

Al llarg de l’història d’aquesta festa se li han donat diferents caràcters polítics, però va ser a partir del 2012 on la Diada s’ha centrat més en un to d’independència.

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Següent