Passa de cinc a 11 milions el pressupost pels casals i colònies d’estiu per adaptar-los a la Covid-19 i arribar als més vulnerables.
Contingut
40.000 famílies es beneficiaran de les beques a casals i colònies d’estiu
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ampliarà de cinc a 11 milions d’euros el pressupost previst per a activitats de lleure educatiu per aquest estiu. Això inclourà un increment d’1,15 milions d’euros fins a 4,65 milions per a beques, que beneficiaran unes 40.000 famílies. A més, hi haurà una nova partida d’un milió d’euros per als organitzadors de les activitats per adaptar-les a les mesures de seguretat per la Covid-19 i 1,5 milions més per a contractar uns 140 professionals de suport fins i tot més enllà de l’estiu.
S’hi destinaran 11 milions de pressupost
El conseller Chakir el Homrani ha presentat el Pla del lleure educatiu 2020 i ha anunciat que el Departament destinarà enguany un total d’11 milions d’euros al sector, el que suposa més que duplicar la inversió prevista inicialment —abans de la crisi sanitària de la Covid-19— de cinc milions d’euros.
En primer lloc, com a mesura d’àmbit social, el Departament ha decidit augmentar la cobertura de les beques per garantir l’accés de les famílies en situació de vulnerabilitat o que hagin patit d’una manera més directa l’impacte econòmic de la Covid-19. Amb aquest objectiu, s’ha quadruplicat el pressupost per a beques i s’hi destinaran 4,65 milions d’euros —l’any passat van ser 1,15 milions— perquè fins a 40.000 infants i adolescents se’n beneficiïn i participin aquest estiu en casals, colònies, campaments, rutes i camps de treball. Aquestes beques oscil·larien entre els 80 euros per als casals i 100 euros per a les colònies.
D’altra banda, com a suport a les mesures de seguretat i protecció que s’hauran de prendre de manera excepcional aquest any per l’alerta sanitària, el Departament finançarà les entitats i empreses amb 1 milió d’euros per a la compra de material de protecció (mascaretes, guants i gels hidroalcohòlics) per als monitors i professionals, a més de material per a les activitats, tenint en compte que enguany es realitzaran en grups més reduïts.
A més, el Departament recolzarà el sector amb 1,5 milions d’euros més per a la contractació per part de les entitats d’un total de 140 professionals de reforç durant sis mesos per a la campanya d’estiu però també per a la planificació de l’inici de les activitats del curs.
A banda de tot això, el Departament destina l’any 2020 més de 3,9 milions d’euros a les entitats socials i federacions d’educació en el lleure a través de la convocatòria ordinària de subvencions per a projectes i activitats a entitats de l’àmbit de polítiques socials (COSPE). L’any passat 485.000 infants i joves i 64.000 monitors i caps van participar en 9.800 activitats de lleure d’estiu a Catalunya.
El Govern català es compromet a invertir en el lleure educatiu
El Homrani ho ha explicat en una reunió amb les entitats i empreses del lleure educatiu, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, les diputacions i l’Ajuntament de Barcelona, on ha refermat el compromís del Govern amb les activitats d’aquest estiu per a infants i joves. A la trobada telemàtica també hi han participat representants dels Departaments de Salut i Educació, el Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el Consell Català de l’Esport i l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut, i s’ha acordat que la taula de governança compartida iniciada avui es mantindrà per treballar de manera conjunta durant les properes setmanes.
El conseller ha reconegut i agraït l’exercici de corresponsabilitat i de feina compartida amb els Departaments de Salut i d’Interior, el món local i el sector les darreres setmanes per fer possible el dret d’infants i joves a les activitats de lleure aquest any. I ha destacat la importància del lleure educatiu, especialment aquest estiu després de la crisi sanitària.
Els casals i colònies d’estiu ofereixen activitats educatives i acompanyament emocional
“El lleure postcovid educarà en els nous hàbits postconfinament i contribuirà, des del seu petit espai, al desenvolupament de l’infant i a comprendre una situació que és nova. El lleure serà també espai de retrobada amb la natura, els espais oberts, l’aigua, l’aire, els jocs i les activitats compartides amb els amics. També servirà per generar sentit de comunitat després de les etapes d’aïllament. I, enguany, servirà també per acompanyar emocionalment els infants i joves, especialment aquells que han viscut situacions complexes en el seu àmbit familiar”, ha dit.