El projecte de l’estació de tren de la Sagrera comença a agafar embranzida per primera vegada en molt de temps. Després de molta incertesa, el passat mes de març es van adjudicar la redacció dels projectes d’arquitectura, instal·lacions i urbanització de l’estació. L’adjudicació del projecte la va fer la societat Barcelona Sagrera Alta Velocitat (BSAV) a la unió de les empreses Ayesa Enginyeria i Arquitectura SA, b720 Arquitectura, SLP i Pegi Engineering SL, per un valor de 3,74 milions d’euros. El termini que se’ls va donar per a completar-lo fou de vint-i-quatre mesos.
Tot i això, a causa d’un recurs presentat al Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals, el projecte va ser suspès cautelarment. Finalment, durant aquest mes de juliol, el recurs administratiu va ser desestimat definitivament, fet ha proporcionat l’impuls definitiu d’aquesta edificació.
Més enllà de l’estació de tren: un projecte urbanísitc
El projecte guanyador proposa no només l’edificació de la nova estació de tren, sinó també la urbanització del seu entorn més immediat. L’estació comptarà amb dos nivells de vies, un pels trens de rodalies (inferior) i l’altre pels d’alta velocitat (superior). Aquests dos nivells estaran interconnectats a través d’una àgora o un pati interior suficientment ampli que aportarà lluminositat a l’edifici.
L’element que més destaca del projecte, però, és una pèrgola de fusta amb un disseny singular que permetrà estendre l’espai públic que envolti l’estació per a sobre les vies ferroviàries. La concepció d’aquest per part de l’arquitecte i de l’ajuntament es basa en la necessitat de crear un espai modern, integrador i que, sobretot, s’adapti a la ciutat.
El tinent alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha celebrat aquest nou pas per a culminació del projecte. L’estació ferroviària ha de ser, segons ell, la nova estació de referència de la ciutat i arquitectònicament i urbanísticament ha de trobar-se a l’alçada de la ciutat.