Contingut
Crònica prèvia del 54é Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
La nord-americana Ana Lily Amirpour, directora de dues pel·lícules que ja havien passat pel Festival – ‘Una chica vuelve en casa sola de noche’ (2014) i ‘The Bad Batch’ (2016) -, serà l’encarregada d’inaugurar enguany la 54a edició del Festival Internacional de Cine Fantàstic de Catalunya (7 al 17 d’octubre) amb ‘Mona Lisa and the Blood Moon’. Una cinta protagonitzada per la sud-coreana Jeon Jong-seo – ‘El teléfono’ (2020), ‘Burning’ (2018) – en el paper d’una jove amb estranyes habilitats, anomenada The Lunatic, que s’escapa d’un centre de malalts mentals, acompanyada en el repartiment per Kate Hudson, Ed Skrein i Craig Robinson. La inauguració femenina no serà l’excepció que confirma la regla, ja que la present edició estarà marcada per la presència de dotzenes de dones cineastes que tindran pel·lícula o curtmetratge en les diferents seccions del festival català.
Competició
En una concorreguda Secció Oficial Fantàstic, amb prop de quaranta títols a concurs, competirà l’anime ‘Belle’ del referent de l’animació japonesa Mamoru Hosoda, responsable de treballs tan preciosos com ‘El niño y la bestia’ i ‘Mirai. Mi hermana pequeña’. Hosoda, cineasta que serà reconegut amb el Gran Premi Honorífic del Festival, explica a ‘Belle’ la història de l’adolescent Suzi, qui viu en un llogarret recòndit, però que s’imagina en un món virtual com a popular cantant amb milers de seguidors, la Belle del títol. Una altra preciosa cinta d’animació a concurs és la que va a càrrec d’un altre especialista del gènere, Ari Folman. El director de cintes tan recordades com ‘Vals con Bashir’ o ‘El Congreso’, competeix amb una bonica fantasia sorgida arran de l’escriptura d’Anne Frank a ‘El diario de Anne Franck’.
Després de passar pel Festival de Cinema de Venècia com una de les propostes més suggeridores i enigmàtiques, ‘Tres’ de Juanjo Giménez arriba a Sitges. Es tracta del debut en el llargmetratge del director del multipremiat curtmetratge ‘Timecode’ (2016), fins i tot nominat als Oscar. Marta Nieto interpreta una dissenyadora de so que viu entregada a la seva feina, la qual consisteix en gravar tota mena d’efectes sonors en el seu estudi, fins que s’adona que comença a viure la seva vida de forma dessincronitzada. Marta Nieto està acompanyada en el repartiment per Miki Esparbé, Francisco Reyes o Luisa Merelas, entre d’altres. Altres terrors espanyols que entren a competició són el debut d’Alberto Evangelio, ‘Visitante’, sobre una dona en crisis que torna a la seva casa natal i hi descobreix un portal a altres dimensions amb revelacions impensables.Un thriller psicològic rodat en temps de pandèmia, que ja havia participat com a projecte en diferents àmbits del Festival, protagonitzat per Iria del Río, Jan Cornet, Miquel Fernández i Sandra Cervera.
L’australià Justin Kurzel, present aquestes darreres edicions amb films tan singulars com la seva versió de ‘Macbeth’ o l’estrafolària ‘La verdadera historia de la banda de Kelly’ (2019), competirà enguany amb una proposta contundent, ‘Nitram’, protagonitzada per un personatge trencat a punt de fer qualsevol disbarat, interpretat per Caleb Landry Jones. S’espera amb expectació en la Secció Oficial la coproducció coreana-tailandesa de Banjong Pisanthanakun, ‘The Medium’, cinema d’esperits i possessions orientals que s’endinsa en el món del xamanisme i el terror amb enginy, a través del recurs de la càmera en mà, com les home videos, de factura documental.
La pel·lícula russa ‘The Excution’ del debutant Lado Kvataniya sobre el serial killer més buscat del país, que quan el detenen, al cap de deu anys, sembla que no hi ha prou proves incriminatòries que demostrin la seva culpabilitat. Després de passar pel Festival de Sundance arriba també a concurs oficial ‘Coming Home in the Dark’ del neozelandès James Ashcroft, un thriller aterridor sobre una família que surt d’excursió per una costa aïllada i que serà segrestada per un parell d’estrafolaris pidolaires. Molta atenció al cinema nòrdic i, en concret, a l’actriu Noomi Rapace, ja que tindrà presència doble en la competició. D’una banda, el thriller noruec d’humor negre apadrinat per Netflix, ‘El viaje/The Trip’ de Tommy Wirkola, sobre una parella en crisi que pensen que una estada en una cabana enmig de la muntanya pot ajudar a solucionar els seus problemes. I de l’altre, la sensació de la secció paral·lela de Canes, Una Certa Mirada, la cinta islandesa-polonesa-sueca ‘Lamb’ de Valdimar Jóhansson, on una parella sense fills en una granja perduda a Islàndia acaben descobrint la maternitat i la paternitat de forma inesperada.
Especials
Un dels plats forts del festival català serà l’arribada d’Álex de la Iglesia amb ‘Veneciafrenia’, una producció d’Amazon Prime Video amb guió del mateix De la Iglesia i Jorge Guerricaechevarría, la qual es projectarà com a Sessió Especial fora de concurs. Film ambientat en la Venècia carnavalesca visitada per un grup de turistes espanyols, els quals hi quedaran atrapats quan els venecians volen escarmentar els visitants. Un repartiment encapçalat per Ingrid García Jonsson, Silvia Alonso i Goize Blanco. Fora de competició es podrà veure, després de passar pel Festival de Cine de Sant Sebastià, ‘La abuela’ de Paco Plaza. La jove debutant Almudena Amor – protagonista també del darrer film de Fernando León de Aranoa, ‘ El buen patrón’ – interpreta a Susana, una model que treballa a París, que ha de retornar a Madrid per culpa del vessament cerebral que ha patit la seva àvia que vivia sola, Pilar (Vera Váldez). La protagonista s’haurà de fer càrrec de la seva àvia mentre no trobi a ningú per cuidar-la. El creador de la saga ‘Rec’, al costat de Jaume Balagueró, ha comptat en aquesta ocasió amb un guió d’un dels cineastes espanyols més originals, Carlos Vermut. Paco Plaza estarà present per partida doble, ja que ha estat responsable d’un dels episodis del remake de ‘Historias para no dormir’ del desaparegut Ibáñez Serrador, ‘Freddy’, al costat d’altres directors com Rodrigo Cortés, Rodrigo Sorogoyen o Paula Ortiz.
Aquestes sessions especials de cinema fantàstic comptaran també amb dones que han marcat de forma innegable el gènere, recentment. Tindrem la transgressora i recaragolada ‘Titane’de Julia Ducournau, la guanyadora del Festival de Canes, i la fascinant fantasia fosca ‘Earwig’ de Lucile Hadzihalilovic, Premi Especial del Jurat del Festival de Sant Sebastià. També hi haurà actes, com una trobada amb els responsables de la primera sèrie fantàstica original de Movistar+, coproduïda amb Mediapro, ‘Paraíso’ de Fernando González Molina, la primera temporada de la qual ja s’està emetent pels subscriptors d’aquesta plataforma. A més, es podrà gaudir de diferents exposicions al voltant de la figura de l’home llop i la bèstia interior, motiu del cartell de la present edició.