LimpiaTuDeuda, és una nova plataforma especialitzada en dret concursal, forma- dóna per advocats, economistes i auditors. David Andrés València, mediador i administrador concursal, és un dels seus impulsors.
Contingut
- 1 En què consisteix la llei de segona oportunitat?
- 2 Qui pot beneficiar-se d’aquest mecanisme?
- 3 Quins requisits són necessaris per a acollir-se a la llei?
- 4 Quin és el procediment?
- 5 En què consisteix la segona fase?
- 6 Es pot demanar el perdó de tots els deutes?
- 7 Què podem fer amb l’habitatge habitual?
- 8 Amb quina fi es va crear la plataforma LimpiaTuDeuda?
En què consisteix la llei de segona oportunitat?
L’anomenada llei de segona oportunitat va néixer l’any 2015 com a remei a la precària solució que la legislació oferia a les persones que es van trobar en una situació de sobreendeutament a causa de la crisi econòmica iniciada en 2008. En aquells anys, les empreses podien sol·licitar el concurs de creditors com a sortida a una situació d’insolvència, però i els ciutadans del carrer? No existien en aquest àmbit mecanismes fiables per a solucionar aquestes dramàtiques situacions. Per això, i per disposició de la Unió Europea, es va desenvolupar la denominada llei de segona oportunitat, pensada per a donar una nova oportunitat a aquelles persones sobreendeutades a través del pagament d’una part d’aquest deute, o fins i tot el perdó o cancel·lació de tots els seus deutes.
Qui pot beneficiar-se d’aquest mecanisme?
Pot beneficiar-se d’aquest mecanisme qualsevol persona amb sobreendeutament que no pugui afrontar els seus deutes, especialment administrat cap de bestiar, autònoms amb activitat econòmica i empresaris. Són múltiples els casos que poden acollir-se a la segona oportunitat: autònoms, persones avalistes d’un negoci o d’altres deutes, persones amb un deute derivat de l’execució de la hipoteca del seu pis, consumidors amb un alt endeutament per sol·licitud de préstecs i, en general, qualsevol altra persona sobreendeutada.
Quins requisits són necessaris per a acollir-se a la llei?
Tal com he comentat, per a poder acollir-se a la llei ha d’existir una situació de sobreendeutament.
Això significa que tenim una càrrega de deutes que no podem assumir amb els nostres propis ingressos. En segon lloc, cal complir uns simples requisits per a ser considerat deutor de bona fe: s’exigeix, bàsicament, no haver comès delictes econòmics en els últims deu anys i no haver causat el sobreendeutament de manera intencionada. Com es pot veure, la gran majoria dels espanyols poden acollir-se a la llei.
Quin és el procediment?
El procediment, que exigeix la intervenció d’un advocat, consta de dues fases. En la primera, s’intenta arribar a un acord amb els creditors (els titulars del deute). Aquesta fase és el acuerdo extrajudicial i es realitza amb l’ajuda d’un mediador concursal. El client deutor, a través del seu advocat, només haurà d’aportar informació i documentació, i serà el mediador el que s’encarregarà de tot el necessari per a intentar renegociar el pagament dels deutes. En la pràctica, es tracta d’un mer tràmit, atès que és molt inusual aconseguir un acord, doncs, en general, en aquesta fase només es pot oferir el pagament d’una mínima part dels deutes, amb el lògic rebuig dels creditors. No obstant això, és necessari haver intentat l’acord, fins i tot sense èxit, perquè es concedeixi el perdó dels deutes.
En què consisteix la segona fase?
En la segona fase, el medi- ador concursal o l’advoca- do sol·licitaran que s’iniciï el concurs de creditors del client. És important explicar que durant la tramitació de l’expedient del concurs, el client no haurà d’anar al jutjat per a realitzar cap gestió, ja que no és un judici (no haurà de declarar ni haurà d’estar davant d’un jutge). A través del concurs, es vendran tots els béns de la persona (excepte els béns inembargables, com a part del sou), i una vegada s’hagin venut tots els béns, i si es compleixen els requisits de bona fe en el concursat, es podrà sol·licitar el perdó dels deutes que no s’haurien pagat amb l’obtingut de la venda del seu patrimoni.
Es pot demanar el perdó de tots els deutes?
Efectivament, es podrà aconseguir el perdó de la totalitat dels deutes, tant les que tingui amb bancs o un altre tipus d’entitats financeres com amb proveïdors o amb altres creditors, incloses gran part dels deutes amb l’administració pública.
Què podem fer amb l’habitatge habitual?
Amb l’habitatge habitual existeix un tracte diferent respecte de la resta dels béns. Els jutges han entès que si el valor de venda real del nostre pis no és superior a la hipoteca (com ocorre en molts casos) i s’han de continuar pagant les quotes al banc, es podrà excloure l’habitatge, i no haurà de ser venuda. En resum, en aquests casos podrem salvar el nostre habitatge habitual.
Amb quina fi es va crear la plataforma LimpiaTuDeuda?
LimpiaTuDeuda és una plataforma creada per professionals relacionats amb el dret concursal. Amb una clara voluntat de servei i amb la intenció que el ciutadà pugui aprofitar-se d’aquesta gran oportunitat doneu, ens hem unit diversos professionals del sector per a oferir un servei complet de qualitat. La nostra fi és ajudar a través de la llei a aquells ciutadans, empresaris o autònoms que es trobin en una situació de sobreendeutament i no puguin assumir el pagament dels seus deutes.