Amb el nom de Pla d’Acció Polièdric (PAP), pretén fer un abordatge transversal, assistencial i preventiu per tal d’evitar que els menors no acompanyats entrin en contacte amb activitats delictives. L’objectiu és fer seguiment d’aquest col·lectiu que per la seva vulnerabilitat requereix atencions especials de protecció.
L’arribada de Menors no acompanyats (MENA) a Catalunya, i en especial a la ciutat de Barcelona, durant els darrers anys ha comportat un fenomen nou que s’aborda des de diferents vessants i de manera transversal per part de diferents institucions del país, com són la Fiscalia de Menors, la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA), l’ajuntament de Barcelona, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra.
La necessitat de realitzar un nou abordatge, des d’una vessant policial assistencial i preventiva de seguretat, ha comportat que la Regió Policial Metropolitana Barcelona posi en marxa el Pla d’Acció Polièdric (PAP), que amb el seu nom pretén dibuixar les nombroses cares que pot arribar a tenir aquest fenomen i les maneres de treballar amb aquest col·lectiu vulnerable que pot acabar delinquint i fins i tot ser víctima de grups criminals.
El PAP té una dimensió transversal i per això qualsevol actuació policial, ja sigui de caire preventiva i/o assistencial, va acompanyada de l’actuació d’altres actors que intervenen en l’abordatge d’aquest fenomen.
El pla, liderat pel Mossos d’Esquadra des del 1 de març, persegueix tant evitar que els menors entrin en contacte amb el món delinqüencial, sigui en qualitat de víctimes o autors, així com millorar la seguretat en general.
El PAP neix amb una doble voluntat:
– Assistencial: L’objectiu és que aquests menors no surtin dels circuits de protecció que els ofereix l’administració i sempre dirigir-los cap als seus centres assignats. La finalitat és controlar i identificar els menors no acompanyats que pernocten en diferents llocs de la ciutat i traslladar a l’administració a efectes de protecció aquells que es trobin en una situació de desemparament, especialment els menors de 14 anys i aquells que estan en situació de risc perquè han tingut contacte amb el consum de substàncies estupefaents o inhalacions de substàncies dissolvents amb efectes narcòtics.
– Preventiva: l’objectiu és reduir la presència d’aquests menors al carrer i evitar que alguns d’aquests estiguin cometent fets delictius principalment contra el patrimoni, com ara furts, robatoris violents, robatoris amb força a interior de vehicles i a interior de domicilis. El control d’aquests menors també pretén evitar possibles baralles i agressions que es produeixen entre ells.
Aquest pla requereix accions operatives preventives sobre els llocs on s’ha detectat pernoctacions dels joves i en aquelles zones d’estades diürnes i d’activitat on es concentren.
Qualsevol actuació policial sobre aquest col·lectiu, ja sigui de caire assistencial i/o preventiu, anirà sempre acompanyada de l’actuació dels actors esmentats anteriorment que treballen en l’abordatge d’aquests menors i estarà encaminada a la seva protecció.
Dels menors immigrants arribats sols a Catalunya des del 2016 i fins al 2018 (alguns d’aquests ja poden ser actualment majors d’edats), un 82% no ha entrat en contacte amb el món delinqüencial. La voluntat d’aquest pla és precisament protegir aquests menors i establir tots els mecanismes per tal d’evitar que aquests acabin generant problemes d’inseguretat. La resta, un 18%, han estat detinguts i/o investigats (majoritàriament per furts de menys de 400 euros) com a mínim una vegada.