Contingut
En un mateix local podem trobar vitralls, columnes de fusta, murals i una escultura de pedra a la seva façana: així es presenta l’emblemàtica Antiga Casa Figueras. Però, que en sabem d’aquest edifici de caràcter modern?
Dins del “boom” de l’època modernista on destaquem autors com Antoni Gaudí, Ramón Casa, Josep Puig i Cadafalch també trobem a Antoni Ros i Güell. En l’any 1902 el pintor va rebre el carreg de dissenyar, decorar i elaborar un seguint de canvis estètics per a l’antiga fàbrica de pasta que més endavant va passar-se a dir Antiga Casa Figueras. Tanmateix va rebre la tasca que va posar-se en contacte amb els millors artistes especialitzats en la realització de vitralls, de fusta i escultura per donar vida a una façana única i característica de la corrent artística del moment.
L’Antiga Casa Figueras es troba al districte de Ciutat Vella, a la mateixa Rambla, fent cantonada amb el Passatge dels Coloms. Aquest edifici, a més de la seva façana, es caracteritza per ser una planta baixa, de dimensions quadrades per a fer-ne ús comercial i tres pisos a damunt d’aquest.
Arquitectura i disseny
Endinsant-nos en la seva arquitectura, veiem que la façana està composta per diversos mosaics amb la tècnica del trencadís que recreen unes branques d’on broten unes flors vermelles i rosades. Donant lloca a un escut amb l’any de la seva fundació que trobem a la cantonada i donant pas a la meravellosa escultura que corona la façana. Fixant-nos més, podem apreciar que tant els vitralls realitzats pel taller Rigalt i Granell, com les escultures estan formats per figures i símbols femenins, un exemple n’és l’escultura que trobem al cantoner d’una dona collint blat, honorant l’antiga activitat que realitzaven a l’antiga fàbrica de pasta.
De la pasta a la pastisseria
En el mateix local, diferents moments de la història dues famílies singulars i representatives de la societat catalana han establert el seu negoci en l’ara conegut Antiga Casa Figueras. L’origen d’aquest emblema va sorgir el 1820 on la família Figueras va decidir convertir-se en fabricants de pasta i sèmola per acabar traslladant-se al local el 1846 fins que van tancar el comerç. Amb l’arribada de la família Escribà aquest edifici modernista va tornar a cobrar vida establint el seu negoci fins a l’actualitat on qualsevol persona que visiti la ciutat comtal pot comprar tota mena de pastissos, mones, pastes, bombons, cake pop, cupcakes i galetes. A causa del magnífic disseny de l’Antiga Casa Figueres els rebosters van decidir mantenir-la i rendir memòria a l’antic negoci que l’ocupa anteriorment i gràcies a aquest motiu, trobem en la cara de l’edifici les referències a la família Figueras.