Enguany, al voltant del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, designat per les Nacions Unides el 27 de gener, es commemora els 75 anys de l’alliberament del camp de concentració i d’extermini d’Auschwitz-Birkenau.
Contingut
75 anys de l’alliberament d’Auschwitz
Al mateix camp de concentració es va dur a terme una trobada per als supervivents de l’Holocaust i delegats de més de 50 països, entre d’ells Espanya.
Més d’un milió de persones, majoritàriament jueves, van ser assassinades al camp de la Polònia ocupada pels nazis abans que fos alliberada el gener de 1945. Nou d’aquestes víctimes eren catalanes, d’un total de 1.094 catalans assassinats en camps nazis.
Prop d’una desena de catalans van morir a Auschwitz
Per això, una delegació catalana de l’associació memorial Amical Mauthausen va assistir al camp de concentració en el marc d’una sèrie de commemoracions s’han organitzat en el camp, a més d’altres com Mauthausen i Buchenwald, el 2020.
La victòria de Franco a la Guerra Civil espanyola el 1939 va provocar que uns 300.000 catalans del bàndol republicà s’exiliessin a França. Va ser allà on alguns van caure en mans de la Gestapo i la majoria d’ells van ser enviats al complex del camp de Mauthausen-Gusen.
300.000 catalans exiliats
De fet, uns 999 catalans van morir a Mauthausen-Gusen, una quarta part de tots els republicans d’Espanya que hi van ser assassinats. En total, un total de 4.427 espanyols sobre uns 10.000 moririen en camps nazis, dels quals 1.094, el 24,7%, eren catalans.
Els catalans van morir a 23 camps diferents i l’única dona catalana víctima de l’Holocaust va ser Carmen Gardell Carola, assassinada a Ravensbrück .
Els supervivents de l’Holocaust de Catalunya
Neus Català, que va morir el 2019 als 103 anys, va ser la penúltima supervivent catalana de l’Holocaust. Va ser enviada al camp de concentració Ravensbrück, exclusiu per a dones situat al nord d’Alemanya. Però no va ser l’única dona catalana que va sobreviure. Conxita Grangé també va morir l’any passat als 94 anys i va ser la darrera supervivent que també va anar on Català.
Francesc Boix també va sobreviure a l’Holocaust, un fotògraf empresonat a Mauthausen, les fotografies del qual van ajudar a condemnar criminals de guerra nazis. Boix va ser recordat l’any passat a la pel·lícula El fotògraf de Mauthausen, per la directora barcelonina Mar Targarona.
Mentrestant, l’escriptor i polític català, Joaquim Amat-Piniella, va sobreviure durant cinc anys a Mauthausen, després relatant les seves experiències en la novel·la KL Reich (1984). Amat-Piniella va fundar l’associació Amical Mauthausen amb altres supervivents el 1962.
Un any d’actes commemoratius
L’associació Amical Mauthausen ha preparat actes per recordar l’alliberament dels camps nazis ja han començat, amb les commemoracions previstes al llarg del 2020 a llocs de tot Catalunya i Espanya.
Diumenge, es va celebrar una jornada de reflexió al centre cultural El Born de Barcelona, que va incloure una taula rodona amb la professora d’història, Rosa Toran, i dimarts es farà una commemoració oficial de l’ajuntament de Barcelona i el govern català.
Els esdeveniments commemoratius, homenatges i conferències continuaran tenint lloc a mesura que es continuï l’any, amb tots els detalls disponibles al lloc web de l’associació Amical Mauthausen.
Et recomanem: