Ulleres 3D, realitat virtual, hologrames, jocs interactius… Una experiència immersiva a través de les noves tecnologies per recrear-nos en el patrimoni de Catalunya, conèixer la dieta mediterrània, fer un recorregut per la cultura catalana i posar en valor la nostra llengua. Totes aquestes experiències es poden viure, gratuïtament, al nou Espai Moja. Catalunya: Patrimoni Viu, un equipament dedicat a la promoció i difusió del patrimoni cultural català que s’ha inaugurat aquest desembre a la planta baixa del Palau Moja, a la Rambla de Barcelona.
L’Espai Moja s’ha creat amb l’objectiu de fer més accessible la riquesa patrimonial catalana i utilitzar les noves tecnologies al servei dels seus continguts, per fer el patrimoni més proper. Així, una de les prioritats del Departament de Cultura en aquesta legislatura és valoritzar el patrimoni com a element d’identificació col·lectiva. Socialitzar-lo és posar-lo a disposició de tothom i entendre’l com un factor clau per al desenvolupament social, territorial i econòmic del país.
La proposta s’emmarca dins del projecte Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català que pretén apropar el patrimoni a la ciutadania des de nous relats i amb l’ús de la tecnologia immersiva.
Els ulls de la història s’articula al voltant de tres eixos: l’experiència didàctica a les escoles, la renovació de relat i museografia a cinc monuments històrics, i l’Espai Moja. La base del projecte se centra en una nova manera d’explicar moments concrets de la història de Catalunya i el seu patrimoni a partir de microrelats que situen el visitant en un temps i lloc concret, incidint en el que és local i quotidià.
El Conjunt de la Vall de Boí, el Monestir de Sant Pere de Rodes i el Castell de Miravet seran els següents escenaris que es renovaran, després de les recents actuacions al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre del Cogul i a la Cartoixa d’Escaladei, que ja estan obertes al públic.
Contingut
Una nova realitat espai-temporal
L’exposició permet al visitant explorar els continguts des de diferents perspectives, amb un enfocament flexible que s’adapta als seus interessos i nivells de coneixement. Els diversos espais ofereixen múltiples nivells de lectura, des d’un tast a la riquesa cultural de Catalunya, fins a una immersió profunda per públics més especialitzats. Per garantir l’accessibilitat de tots els públics, l’Espai Moja disposa d’una plataforma que mostra els continguts adaptats en lectura fàcil, llengua de signes i audiodescripció.
Emocions, paisatges, veus i gastronomia
Dins de les emocions, s’ofereix l’experiència de realitat virtual Càpsules del temps; La cúpula immersiva, Emocions dins la festa i el joc de preguntes i respostes Llengua viva. En el marc temàtic del paisatge, hi ha el mapa interactiu Paisatges plens d’històries, la sala immersiva El mirall dels mil reflexos i l’eix cronològic Empremtes a través del temps. L’eco de les veus permet escoltar els relats de vint-i-set personatges històrics que van deixar empremta als objectes patrimonials. Dins l’àmbit temàtic de creacions, s’emmarca Tothom a taula!, un mòdul interactiu que apropa la cuina catalana al visitant.
D’altra banda, altres espais que completen la visita a l’Espai Moja són la cafeteria Gil x Espai Moja i un punt d’atenció turística (PAT). Gil Forn de Pa i Pastisseria és una empresa familiar amb més de 130 anys d’història que ofereix una proposta gastronòmica ideal per a aquells que vulguin gaudir de productes artesanals. La seva oferta gastronòmica, de brioixeria i pastisseria, beu les seves fonts dels sabors autèntics de la gastronomia catalana basats en el calendari popular. Oferiran alguns productes tradicionals com la coca de Sant Joan, els carquinyolis, els panellets o el tortell de reis.