Després de gaudir de les vacances, els menors d’edat tornen a l’escola per a enfrontar-se a un nou curs ple de reptes. Ja se sap que l’educació també ha de fer front a totes les novetats que la tecnologia està portant, entre elles, la intel·ligència artificial, la qual cosa implica que professors i estudiants hagin d’aprendre a conviure amb ella. Les possibilitats que ofereix la IA són tan versàtils que ja s’està integrant en els mètodes d’ensenyament tradicionals. No obstant això, com tota innovació tecnològica, també presenta desafiaments tant per als professors com per als alumnes.
Segons l’últim informe de Qustodio, plataforma líder en seguretat en línia i benestar digital per a famílies, ‘Néixer en l’era digital: La generació de la IA’, el 19,6% dels menors en l’àmbit global va accedir a OpenIA en 2023, sent una de les webs més visitades de l’any. A Espanya, aquest percentatge és fins i tot superior, aconseguint el 21,4%.
Cada vegada són més els alumnes que utilitzen la IA per a ajudar-se en els seus treballs o estudis. De fet, segons una enquesta de Impact Research i Walton Family Foundation, el 42% dels estudiants ha utilitzat ChatGPT com a eina de suport o d’informació. A més, també ofereix un aprenentatge personalitzat, ja que els sistemes de IA poden adaptar-se a les necessitats individuals de cada estudiant.
Malgrat això, també presenta una sèrie de riscos, com pot ser un aprenentatge superficial o la falta de pensament propi. Com la popularització de l’ús de la IA està suposant per al sector educatiu nous desafiaments, els experts de Qustodio ofereixen una sèrie de consells per a garantir una relació positiva entre aquesta tecnologia i l’educació:
– Establir normes i límits clars. És important que el centre educatiu reguli el seu ús pel que fa a eines de IA a l’aula. Aquesta labor també ha de continuar des de l’entorn familiar, establint límits en la llar.
– Fomentar el pensament propi. Encara que s’utilitzi la IA, els alumnes han de considerar-la com un suport al seu treball. Se’ls poden mostrar recursos però sempre enfocats a dur a terme una anàlisi i crear opinions pròpies.
– Impulsar la creativitat. La intel·ligència artificial permet innovar, crear fotos o vídeos que poden ajudar els alumnes a veure les coses de manera diferent, a més d’explorar noves vies de comunicació o expressió.
– Privacitat i protecció. És important que les eines de IA garanteixin la seguretat dels alumnes. Per a això, cal informar-se sobre com aquestes eines recullen, guarden i utilitzen les dades. A més d’establir mesures preventives per a protegir la informació personal dels menors.
– Responsabilitat digital. Educar a l’alumnat en l’ús de la intel·ligència artificial és primordial. Fomentant un ús segur i responsable d’aquestes eines es poden evitar situacions negatives com el ciberassetjament, la suplantació d’identitat, els fraus o la desinformació.
Per a Emily Lawrenson, Communications Manager de Qustodio, “la IA pot ser un recurs molt valuós en l’entorn educatiu quan s’implementa de manera positiva i amb límits. És fonamental preparar als estudiants per al món digital actual i futur, ajudant-los a comprendre els beneficis i riscos de la IA per a poder treure el màxim rendiment”.