La Comissió Europea va anunciar la setmana passada que cooperarà amb deu projectes pilot per establir nous serveis ferroviaris o millorar els ja existents, entre els quals hi ha la iniciativa belga-neerlandesa European Sleeper que connectarà Amsterdam i Barcelona amb tren.
Tot i que aquesta companyia no ha concretat quan entrarà en funcionament el servei ni ha posat encara bitllets a la venda, diferents mitjans neerlandesos indiquen que com a molt tard ho farà el 10 de desembre d’aquest any. L’European Sleeper ja llançarà el servei de tren nocturn entre Brussel·les i Berlín el proper 25 de maig, que s’allargà fins a Praga, a la República Txeca el 2024.
La Comissió Europea també ha recolzat una iniciativa de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) per connectar Catalunya amb el sud de França: un tren connectarà Barcelona-Figueres-Tolosa i Barcelona-Figueres-Montpeller.
Contingut
Mobilitat més verda
Durant 2021 la Comissió Europea va identificar els diferents obstacles a l’explotació de les línies ferroviàries transfrontereres, entre ells, l’assignació de capacitat o la mala coordinació entre els gestors de la xarxa. Aquestes deficiències i l’actual demanda d’una mobilitat més ecològica han provocat que la Comissió Europea doni suport a la desena de projectes ferroviaris per a millorar l’eficiència de la xarxa i generar noves oportunitats de per a moure’s dins de l’espai comunitari.
L’executiu comunitari no preveu cap finançament de la Unió Europea per a aquests projectes pilot, però podria haver-hi excepcions. L’eurocomissària de Transports, la romanesa Adina Valean, ha indicat que “la demanda de mobilitat verda està en constant creixement”. I ha dit que per això necessitem un mercat ferroviari “que respongui molt millor i molt més ràpid, especialment per als llargs viatges transfronterers”.
La iniciativa d’FGC per connectar Catalunya amb el sud de França amb ferrocarril és la que més tard s’engegarà, ja que està en la desena i última posició.
Altres destins estrella europeus
A més d’aquests dues iniciatives que afecten a Catalunya, la Comissió n’ha seleccionat un per connectar amb tren Lisboa, la Corunya i Madrid. Al sud d’Europa, Itàlia també ha estat seleccionada per impulsar trajectes nocturnes entre París, Milà i Venècia i les connexions en tren Roma-Munic i Milà-Munic. La resta es troben al centre, est i nord del continent.
Les rutes que es preveu cobrir són Hongria-Àustria-oest de Romania, reforçar les connexions entre Alemanya, Dinamarca, Suècia i la República Txeca, la ruta Munic-Zuric, Munic-Viena-Budapest i millorar la línia existent entre Amsterdam i Londres.