Les festes de Santa Eulàlia, també conegudes per la Laia o festa d’hivern de Barcelona, se celebren cada any al voltant del 12 de febrer a places i carrers de tota la ciutat.
La celebració és íntima i de petit format, plena d’activitats de cultura popular i per a totes les edats. Entre més actes, es destaquen la processó de les Laies, el seguici de Santa Eulàlia i la diada castellera. Així doncs, com és tradició, Santa Eulàlia inaugura la temporada castellera a Barcelona.
Contingut
Santa Eulàlia inaugura la temporada castellera a Barcelona
La diada de Santa Eulàlia dóna el tret de sortida del nou curs casteller de les colles barcelonines. A més, esdevé la primera actuació de l’any on es sovinteja veure el primer castell de vuit pisos, el 4de8, de la temporada castellera de la mà dels Castellers de Barcelona. La resta de colles opten pels castells més bàsics de la seva pròpia gamma, ja que, la gran majoria venen amb un parell d’assajos a l’esquena.
Enguany, participaran 8 colles de la ciutat, una més que l’any anterior; els Castellers de Barcelona, els Castellers de la Sagrada Família, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sants, els Castellers de Sarrià, els Castellers del Poble Sec, la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample i la Colla Castellera Jove de Barcelona.
2020 suma una nova colla més per Santa Eulàlia
Tot i començar la temporada aquest diumenge, la confluència de diades s’iniciarà al mes de març amb més regularitat, un cop passat el carnaval.
Enguany, és any de Concurs de Castells, per tant, les colles tenen un valor afegit de motivació per tal de superar els seus registres de l’any anterior, que amb la tònica general, van ser força baixos.
La celebració d’aquesta festivitat és relativament recent. Les festes de Santa Eulàlia han estat inconstants i circumscrites principalment a actes litúrgics de l’Església Catòlica i a celebracions institucionals de l’ajuntament barceloní fins ben entrats els anys vuitanta del segle XX.
Celebració irregular
Fou el 1983, amb la iniciativa de les colles de gegants de la Ciutat Vella (del Pi i de la plaça Nova) i el 1985, amb Maria Aurèlia Capmany de regidora de Cultura, quan es posaren les bases de la nova festa.
Santa Eulàlia va prendre forma gràcies també a l’empenta de la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de la Ciutat Vella, que ràpidament hi incorporà nombrosos actes d’arrel tradicional.
Amb els anys s’hi anaren afegint activitats i mostres de cultura popular molt diverses que s’han anat repetint. I finalment, als anys noranta, les festes de Santa Eulàlia quedaren consolidades amb un protocol festiu molt concret que les regula.
Et recomanem: