Dos de cada tres consultats són partidaris del ‘park & ride’ davant d’una prohibició puntual de circulació per alta pol·lució.
Contingut
Conseqüències de les mesures de l’Ajuntament
Davant d’aquesta suposició, que cada cop sembla que es realitzarà i en alguns casos ja s’estan prenent mesures, sembla que la conscienciació que s’ha efectuat en els últims temps sobre l’impacte que el tràfic de cotxes a la ciutat representa per la pròpia seguretat dels ciutadans, ha tinguin algun tipus d’efecte. Per altra banda, pot ser que no sigui més que una reacció molt més pragmàtica, a causa de les restriccions que s’estan dictant o s’executaran en un futur sobre la circulació dels vehicles particulars més antics, que com ja vam dir en notícies anterior, l’Ajuntament de Barcelona ja ha anunciat que prendrà aquestes mesures de prohibir la seva circulació per la ciutat i les ciutats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que es posarà en marxa a partir del 2019.
De totes maneres, sigui el que sigui, la realitat és que més de la meitat dels ciutadans de la capital catalana i els seus voltants de l’àrea metropolitana, estan disposats a recorre a serveis de cotxe compartit per tal de realitzar els seus desplaçaments quotidians.
La Fundació Creafutur, promulgada per la Generalitat i ESADE, en el qual també col·labora AMB, el consistori de Barcelona i el RACC, entre una desena d’entitats públiques i privades, ha realitzat una enquesta, entre els ciutadans de la capital catalana i algunes ciutats la metròpoli. Les xifres diuen que un 55,3% dels enquestats diuen que tenen interès per incorporar els seus hàbits de desplaçament el ‘one-way carsharing’ (servei ofert per una empresa perquè els usuaris puguin llogar un vehicle per minuts quan ho precisin), o el ‘carpooling’ (conductors amb seient disponibles que comparteixen trajecte i despeses amb altres persones que van dins del vehicle, podent intercanviar els torns de conducció si hi hagués la possibilitat).
Perspectives de futur
L’anàlisi de la pròpia enquesta confirma que la tendència decreixent dels països desenvolupats pel que fa al nombre de permisos de conduït que s’han expedit, dels quals no queda exempte Barcelona, constata que 3 de cada 4 joves de 18 a 29 anys té llicència, un percentatge que s’eleva fins al 89,6% per la resta de franges d’edat. On sí que s’aprecia un canvi de tendència és en la voluntat de tenir cotxe, ja que el 69,4% de les persones enquestades esperen tenir-lo dins d’uns 10 anys (perspectives més de llarg termini), una xifra pràcticament calcada a la de propietaris de turismes en l’actualitat.
El cas és que aquestes perspectives generals que sembla que es podran produir de compartir cotxe, no sabem fins a quin punt es convertiran en reals, però el que està clar és que amb les mesures que està prenent i vol prendre l’Ajuntament amb el tema, incentiven a què la gent agafi en un futur aquest pensament i aquest hàbit. D’aquesta manera, potser la principal causa serà perquè realment s’ha aconseguit que els ciutadans hagin assimilat la idea que la contaminació realment els hi afecta a ells i al planeta, o simplement que la restricció de la circulació d’alguns vehicles determinats, comporta a què per raons econòmiques no puguin tenir uns vehicles nous, fet totalment obvi, ja és probable que per les condicions d’alguns particulars, no els hi sigui possible adquirir un nou vehicle i lògicament han de tenir la possibilitat de seguir amb els seus desplaçaments quotidians. Així doncs, sembla que el futur del jovent pel que fa al desplaçament automobilístic es basa en compartir. Tindrà les seves parts positives i negatives, però el que és més que probable, és que obrirà un nou debat quan es comenci a executar de forma considerable.