El repte esportiu i ambiental, l’Ultra Clean Marathon, es du a terme durant tota la setmana fins l’11 de maig i transcorre per zones d’alt valor paisatgístic i natural del país. L’etapa de demà recorrerà 225 quilòmetres en bicicleta sortint de Lleida, passant per la Seu d’Urgell, Alp, la Collada de Toses, Ribes de Freser i Campdevànol, fins arribar a Ripoll.
La segona edició de l’Ultra Clean Marathon ha arrencat aquest matí des del Parc Joan Miró de Barcelona i ha finalitzat a Lleida, passant pel litoral de la Costa Daurada i Tarragona. Durant la primera etapa d’aquest repte esportiu i ambiental s’han dut a terme diverses accions de neteja que han servit per recollir 148 quilos de deixalles (42 kg d’envasos, 1 kg de vidre i 105 kg d’altres tipologies de deixalles).
El podi final d’etapa de residus ha quedat configurat de la següent manera:
- Residu més perillós: les ampolles d’aigua que per la seva lleugeresa arriben a tot arreu, fins hi tot al mar i poden trigar fins a més d’un segle a degradar-se.
- Residu més habitual: llaunes que se n’han recollit al llarg de tot el trajecte.
- Residu més curiós: una cadireta infantil per a vehicle.
L’etapa ha finalitzat al Parc de la Mitjana de Lleida, on s’han lliurat els premis al millor residu de cadascuna d’aquestes tres categories, recollit durant el recorregut en bicicleta. A Lleida, l’entitat Osmon, que impulsa projectes vinculats amb la sostenibilitat i el voluntariat per fer neteges de residus a les comarques lleidatanes, ha organitzat una acció de neteja a l’entorn del riu.
L’altra entitat mediambiental vinculada a l’etapa ha estat Trenca, una associació compromesa amb la recuperació de la fauna autòctona als secans de Lleida, que ha fet un taller de menjadores per a ocells. Per cloure l’etapa, al Parc de la Mitjana s’ha alliberat un exemplar de falcó mostatxut, una au rapinyaire que s’ha recuperat al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.
Contingut
Etapa 2, dilluns 6 de maig
La sortida de demà dilluns tindrà lloc al Parc de la Mitjana de Lleida (on ha acabat l’etapa d’avui diumenge) a les 6 del matí. Està previst passar per la Seu d’Urgell a les 12.30 hores, per Alp a les 14.15 hores, per la Collada de Toses a les 16 hores, per Ribes de Freser a les 16.35 hores, per Campdevànol a les 16.55 hores i arribar a la plaça de l’Ajuntament de Ripoll a les 17.30 hores.
En alguns d’aquests punts de pas es duran a terme accions de neteja organitzades per la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet (La Seu d’Urgell), per l’Ajuntament d’Alp, per l’Escola Pinireu (Campdevànol) i per l’Ajuntament de Ripoll, el Grup Excursionista i diferents escoles de primària (Ripoll).
A l’arribada a Ripoll l’artista Eudald Alabau farà escultures land art amb l’ajuda dels alumnes de les diferents escoles i es lliuraran els premis al residu més contaminant, al més curiós i al més abundant dels recollits durant l’etapa. CEA Alt Ter és l’entitat mediambiental col·laboradora de l’etapa que es dedica a l’educació ambiental a través de la descoberta de l’entorn natural i del patrimoni històric i social, així com al seva recuperació, conservació i difusió al Ripollès.
700 km, 7 etapes, 3 disciplines, 2 ambaixadors i 2.000 participants
L’Ultra Clean Marathon d’enguany pretén fomentar la conscienciació i la mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure mesures de conservació de la natura, al mateix temps que busca el compromís de les persones que practiquen esport a la natura perquè tinguin cura del medi ambient, tant a títol individual com quan participen en competicions organitzades, que han de ser sostenibles. També es vol reconèixer la tasca de les entitats ambientals que treballen al país.
La volta circular a Catalunya es du a terme en set etapes consecutives, del diumenge 5 al dissabte 11 de maig. El repte compta amb la implicació de dos esportistes compromesos amb el medi ambient, Albert Bosch i Nicole Ribera, que actuen d’ambaixadors i que, per segon any consecutiu, s’han apuntat al repte.
A més, tothom qui ho desitgi pot participar-hi, ja sigui en una de les nombroses accions de neteja que hi ha previstes al llarg del recorregut, o recorrent un tram de l’Ultra Clean Marathon al costat dels ambaixadors corrent, en bicicleta o en caiac. La participació ciutadana requereix inscripció, que es pot tramitar a través de la pàgina web de l’esdeveniment fins a les 18 hores del dia abans de l’etapa. Té un cost de 5 euros, que es destinen a les 10 entitats de conservació de la natura que treballen a les zones per on transcorrerà l’Ultra Clean Marathon 2019.
A l’edició del 2018 hi van participar més de 2.000 persones i es van recollir 1.973,5 kg de residus. Enguany hi ha previstes més d’una trentena d’accions de neteja i la participació d’una cinquantena entitats, empreses i col·lectius. Al finalitzar cada etapa es lliura un guardó a les persones que hagin participat en les accions de neteja i s’atorga el premi a l’equip o persona que hagi recollit més brossa (en pes o en volum), a qui hagi recollit el residu més perillós per la natura, i a qui hagi recollit el residu més curiós.
Una Ultra Clean Marathon circular
L’Ultra Clean Marathon d’enguany és circular, per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus, donar importància a l’economia circular, i conscienciar que cal ser responsables dels residus al llarg de tot el cicle de vida, interpel·lant les persones productores i consumidores.
L’Ultra Clean Marathon passa per les diferents demarcacions de Catalunya i combina paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa s’organitza amb el suport d’escoles, administracions locals i empreses, així com d’entitats ambientals que treballen al territori. La marató està organitzada conjuntament per la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental, l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat, amb el suport de diversos patrocinadors, empreses i entitats col·laboradores.