L’estudi liderat pel grup de recerca de pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha dit que hi ha evidències, tant epidemiològiques com moleculars, que les partícules diesel poden provocar asma a la població infantil. Aquest anàlisis s’ha publicat a la revista Science of the Total Environment.
S’ha pogut demostrar amb aquest estudi que els nens que viuen en zones amb un alt nivell de contaminació poden tenir asma quan siguin adults. María Jesús Cruz codirectora del grup de recerca en pneumologia del VHIR diu que “pot ser degut al fet que el sistema immunològic i els pulmons dels nens es formen en un entorn amb contaminació ambiental” i apunta com a clau el període dels zero als quatre anys. A part ens explica que l’asma en els nens acostuma a ser de caràcter al·lèrgic i que exposar-se a aquests nivells de contaminació de partícules diesel provoca extrès oxidatiu, inflamació, alteracions en el sistema immune i canvis en la microbioma.
No obstant em de dir que aquest estudi en els adults no ha servit ja que no hi ha una clara evidencia degut a que és més complicat de demostrar aquesta relació que hi ha entre l’exposició a les partícules diesel i el desenvolupament de l’asma. L’investigador principal del grup de recerca, Xavier Muñoz diu que en aquesta faceta els estudis aquí són més heterogenis i, a més, hi ha molts altres factors que hi influeixen.
A part gràcies a aquesta investigació ha permès comprovar que els mecanismes defensius dels pulmons són insuficients en el cas d’inhalar partícules diesel en grans quantitats. Xavier Muñoz ens diu que ens aquests casos, aquestes partícules “aconsegueixen trencar l’epiteli bronquial i provoca processos inflamatoris, alteracions en el sistema immune i asma”.