Mater, la casa museu de la plaça de l’Oli de Barcelona que va obrir les seves portes el passat juliol, ha inaugurat ara l’exposició “Il·luminats”, que es pot interpretar com una continuació de la mostra Ultralocal, presentada l’estiu del 2023. En aquesta ocasió hi torna a haver obra d’artistes que ja hi van exposar, com Francesc Artigau, Marcos Palazzi i Leopold Samsó, però també obres de Miquel Barceló, Ocaña, Miralda, Robert Llimós, i Sergi Aguilar.
És, de nou, una col·lectiva interdisciplinària i d’artistes que tenen o han tingut vincles amb el barri de la Ribera. El títol de la mostra s’inspira en l’obra del fotògraf Ramón Puiggené, de qui s’exposa una sèrie de fotografies il·luminades, una tècnica que consisteix a donar color, amb anilines, a les fotografies en blanc i negre. En els seus orígens, aquesta tècnica es va emprar en cartells de pel·lícules rodades en blanc i negre.
Compendi de tècniques
“Il·luminats”, però, aplega fotografia, pintura, tapissos i videoart. A més de les fotografies de Puiggené, n’hi ha de Leopold Samsó, Julian Alvarez, Humberto Rivas i Montse Campins, de qui es poden veure imatges captades en passarel·les Gaudí dels anys 80.
La pintura està representada per Francesc Artigau, Isidre Mateu, Rosa Vives, Marcos Palazzi, Xano Armenter, Yamandú Canosa, Xavier Serra de Rivera i Rosanna Casano, mentre que els tapissos són de Manel Rovira, Robert Llimós i Isao. Junts van viatjar a Masaya, Nicaragua, on es van teixir els tapissos trenats amb mecate a partir de les seves obres. Finalment, hi ha també una peça de videoart de Clay Hernández. “Il·luminats” es pot visitar a Mater fins al 6 de maig.
La casa museu Mater, ubicada en un edifici medieval, conserva testimonis de 700 anys d’arquitectura domèstica des del romànic. Té com a seu l’espai que va ocupar al seu dia la galeria Joan de Serrallonga, al número 4 del carrer de l’Oli, al barri de Santa Caterina, en una finca que mostra als seus murs l’evolució de l’immoble des de la segona meitat del segle XIII fins als nostres dies, passant pels segles XV i XVII.
S’hi poden veure són tècniques constructives i materials emprats, sobretot la pedra procedent de les pedreres de Montjuïc. La singularitat de l’edifici resideix a la seva arquitectura.