L’aparició de la temuda calvície és una de les majors preocupacions que tenen els homes amb relació a la seva imatge. I si bé l’empelt capil·lar no és res nou, la realitat és que fa tan sols uns anys eren pocs els que es plantejaven aquesta cirurgia i, en tal cas, ho feien embolicats en un halo de secretisme i negació. Ara tot ha canviat i ja no fa falta viatjar a Turquia per a tornar a presumir de cabellera. Les clíniques especialitzades proliferen per tot el país i són molts els famosos que retransmeten el procés a través de les seves xarxes.
Es va acabar el tabú, però encara hi ha molts dubtes amb relació a aquest tema. Intentarem resoldre-les, de la mà dels experts.
Contingut
La caiguda androgènica, la més comuna i prematura
“L’alopècia androgènica, també coneguda com a alopècia androgenètica o calvície comuna, és la patologia capil·lar més freqüent entre homes (afecta 1 de cada 6) i també altera la salut capil·lar de moltes dones. Les principals causes responen a factors genètics i hormonals. Aquest tipus d’alopècia se sol manifestar en els homes a partir dels 20 o 25 anys i s’identifica perquè els fol·licles pilosos de la zona frontal, superior i coroneta són més sensibles a l’acció dels andrògens (hormones masculines). Aquestes hormones més que una caiguda massiva, el que provoquen és una miniaturització dels fol·licles (afinament del cabell o pèrdua de densitat capil·lar) i si no es tracta a temps, aquesta alteració pot provocar la seva invisibilització”, expliquen els experts de l’Institut Mèdic Ricart (IMR).
Per part seva, el doctor Francisco Pilo, de la clínica Hospital Capil·lar, avisa que “en molts casos, les alopècies masculines comencen en l’adolescència amb el despertar hormonal, promogudes, fonamentalment, per causes genètiques”. Alguns símptomes d’aquesta alopècia comencen amb l’aparició de dolor, picor o coïssor en el cuir cabellut o en percebre canvis en la naturalesa del cabell, així com en perdre una gran quantitat de pèl mitjançant el raspallat o la rentada.
“L’alopècia androgènica és crònica i progressiva, però si es diagnostica de manera primerenca, es pot frenar a temps. Els tractaments de regeneració capil·lar ofereixen resultats molt satisfactoris si es realitzen en fases inicials de la patologia, ja que permeten recuperar la densitat capil·lar. Per als casos d’alopècia més severa, la solució és el trasplantament capil·lar dut a terme amb les tècniques menys invasives que no alteren la qualitat de vida dels nostres pacients, els qui recuperaran els seus cabells de manera permanent”, afegeixen des de IMR.
Empelt capil·lar: així són les diferents fases del procés
Com indiquen des d’Hospital Capil·lar, “Espanya se situa com un dels països que pateix en major proporció diversos problemes d’alopècia, estimant-se que, aproximadament, el 50% de la població la pateix”. Aquesta alarmant dada explica l’auge dels trasplantaments capil·lars.
Aquesta intervenció compta amb diverses fases i cadascuna d’elles requereix una sèrie de cures i atencions específiques. “L’empelt capil·lar és una cirurgia menor i poc invasiva que es fa amb anestèsia local, sense deixar marques en el cuir cabellut. No obstant això, requereix unes consideracions prèvies que, en cas que es dugui a terme correctament i de manera individualitzada, faran que es minimitzin els riscos i es faciliti la implantació d’unitats fol·liculars en la zona receptora”, destaca el doctor Francisco Pilo.
Preoperatori
Durant el procés preoperatori, es recomana:
– Deixar de consumir alcohol o tabac en els deu dies previs aproximadament a la intervenció, ja que la nicotina interfereix en el procés de cicatrització i podrà provocar infeccions. Per part seva, l’alcohol és anticoagulant i podrà comportar un major sagnat durant la cirurgia. A més, s’ha de prescindir de la teïna o la cafeïna, així com del menjar picant o el gingebre.
– Si es consumeixen determinats fàrmacs com el Minoxidil, s’haurà de suspendre la seva ingesta uns deu dies abans de la intervenció. Uns altres com el Finasteride o el Dutasteride es poden continuar consumint amb normalitat. Generalment, medicaments o fàrmacs amb aspirina, antiinflamatoris o vitamina E o B hauran de suprimir-se. Si es prenen anticoagulants, antiagregants o antidepressius, s’haurà de consultar amb un especialista que determini si és necessària la seva suspensió, atès que són fàrmacs que poden dificultar la coagulació de la sang.
– Si es pateixen determinades malalties cardiovasculars, problemes de pressió arterial, diabetis, al·lèrgies o trastorns de cicatrització, també s’haurà de consultar sempre amb un metge, ja que és possible que dos pacients que posseeixin una situació capil·lar similar requereixin indicacions diferents en funció de la malaltia que pateixi.
– En el cas de tenir cabells blancs, serà necessari tenyir-les abans de la cirurgia, perquè aquestes dificultaran el procés d’extracció i implant, en ser imperceptibles microscòpicament. No obstant això, s’aconsella prescindir dels tints per al cabell fins a, aproximadament, dos mesos després de realitzar-se l’empelt capil·lar.
– També és important que el pacient no talli o rasuri en general els cabells, perquè, en fer-ho, impedirà que el cirurgià li vegi amb el seu pentinat habitual i intueixi les aclarides o zones de necessitat, tant a la regió donant com receptora.
Cirurgia
La cirurgia comporta una durada d’entre sis i vuit hores i es tracta d’un procediment que no requereix hospitalització, per la qual cosa els pacients podran marxar a casa després de sotmetre’s a aquesta, evitant la radiació solar i no practicant esports d’alta intensitat durant el primer mes. “No obstant això, al cap de 15 dies es pot tornar a caminar o fer exercicis poc intensos, així com reprendre les relacions sexuals. En passar el mes, es podrà fer exercici intens, amb precaució amb els cops”, detalla el doctor Pilo.
– Tècnica FUE: la tècnica FUE (Fol·licular Unit Extraction) és la més avançada de les tècniques en l’empelt capil·lar pel fet que es realitza extraient les unitats fol·liculars una a una de la zona donant. Després de la seva extracció i estudi, es fan les incisions amb bisturí convencional o de Safir on, posteriorment, s’implanten els fol·licles en l’àrea afectada per la calvície. L’empelt capil·lar FUE no deixa cicatrius visibles i ofereix resultats naturals.
– Tècnica FUE DHI: es basa en la mateixa metodologia que la tècnica FUE estàndard, però amb variacions en l’instrumental. Això permet realitzar el trasplantament capil·lar sense necessitat de rapar el cap del pacient per complet. Per a això únicament es rapa la zona donant, la qual passarà desapercebuda amb el mateix llarg del pèl. Poder dur a terme un implant capil·lar sense rapar amb DHI depèn de l’opinió de l’equip mèdic en línies d’obtenir els millors resultats. La tècnica FUE DHI també s’empra en un trasplantament capil·lar amb rasurat, ja que facilita la implantació dels fol·licles.
Postoperatori
Després de la intervenció, serà necessari que el pacient dormi incorporat a 45è i que eviti tocar-se o gratar-se el cap, així com la utilització de gorres, cascos o barrets durant els primers dies. A més, en aquest període, “s’haurà de pautar amb l’especialista la medicació indicada que minvi l’aparició de possibles efectes secundaris”, puntualitzen des d’Hospital Capil·lar.
– Pel que fa a les rentades, el cabell haurà de tractar-se amb cures específiques i, passats els deu primers dies, es podrà tocar pressionant suaument la gemma dels dits per a facilitar el despreniment de les crostes de la zona receptora. Després de trenta dies, podrà reprendre la seva rutina normal de rentada. A més, es recomana prescindir de la pràctica esportiva almenys durant els quinze dies posteriors a la cirurgia, ja que podria augmentar-se el risc d’infeccions com a resultat de l’excés de sudoració.
– Finalment, entre dues setmanes i mes i mig després de la intervenció, succeirà l’efecte Shock Loss, un procés que ocorre a causa del trauma que pateix el cuir cabellut durant l’empelt, en el qual el pèl cau, però l’arrel del fol·licle es manté intacta; per la qual cosa el cabell tornarà a créixer una vegada que transcorri aquesta fase.
Comptar amb l’acompanyament d’un bon equip professional en totes les fases del procés és fonamental per a obtenir un bon resultat, de la forma més còmoda i suportable possible. Així que, si estàs pensant a realitzar-te un empelt capil·lar, informa’t i posa’t en les millors mans.