El consistori barceloní està donant passos per tal d’elaborar l’Estratègia d’Alimentació Sostenible que ha de desplegar-se durant els pròxims 8 anys, tant per l’Ajuntament com per altres actors de la ciutat que vulguin treballar per transformar el sistema alimentari.
El dimecres passat es va celebrar la primera sessió plenària per a l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030. A l’acte hi van asistir, a més dels regidors municipals implicats en el projecte, més de 100 organitzacions de diferents sectors del sistema alimentari que aposten per l’alimentació sostenible des d’àmbits tan diversos com les institucions públiques, el món científic, el sector privat, la societat civil, el sector de la comunicació i representants de tots els grups municipals, entre d’altres.
Política alimentària dels propers 8 anys
Del resultat d’aquest procés de treball que va començar el 19 de gener sortirà el full de ruta a seguir en matèria de polítiques alimentàries durant els pròxims 8 anys,
Els eixos d’aquesta Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030, compartits amb el Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, es recullen en sis punts clau: preparar un context favorable per a una acció eficaç de les administracions, promoure dietes sostenibles i una bona nutrició, assegurar l’equitat social i econòmica, impulsar la producció alimentària, millorar l’abastiment i la distribució alimentària, i reduir el malbaratament alimentari.
Les línies de treball en les quals es focalitzarà l’actuació dels múltiples actors implicats en aquesta transformació serán:
1. Producció i distribució sostenible
2. Equitat i dietes saludables i sostenibles
3. Aprofitament i impacte ambiental
4. Governança del sistema alimentari Segons l’Ajuntament, el model alimentari actual és responsable d’entre el 21% i el 37% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a escala global.