La banda de Valls Figa Flawas està tenint un 1 milió de reproduccions al Spotify amb Mussegu, un dels temes de “batxeta catalana” més virals ara mateix a tot Espanya. Pep Velasco i Xavier Cartanyà, els dos membres del grup que va guanyar l’edició 2022 del Concurs Sona 9 ara tot just comencen a viure de la música, coincidint amb l’èxit de la seva cançó amb una tornada ben encomanadissa que promet sonar per arreu aquest estiu. Un tema que t’atrapa des del minut 1 i que els Figa Flawas atribueixen perquè és senzilla.
El duet explica en una entrevista a Catalunya Ràdio que fins ara, en Pep, que va estudiar filosofia, feia de torero en una empresa per guanyar-se les garrofes, mentre que en Xavi estava de tècnic de so en una empresa de doblatges.
Els dos músics, amics de la infància, formen part de la nova fornada de bandes en català sorgides a coincidint amb l’època de la pandèmia; ells ho varen fer a l’estiu del 2020. El nom de Figa Flawes, diuen que els hi va posar The Thyets -un altre dels grups de la nova música urbana en català-, perquè se’ls identifica més amb aquesta estètica de “figa flor”. El seu estil combina el pop amb incursions en gèneres urbans i llatins com ara reggaeton i el R&B contemporani. Per ara tenen un disc autoeditat, Joves Tendres.
Se’ls engloba dins de l’anomenada “Banda del pati”, formada per The Tyets, Julieta, Mushkaa i Figa Flawas. Una generació que es troba còmode fent múltiples combinacions de col·laboracions. Precisament, Figa Flawas acaba de publicar una nova col·laboració amb Mushkaa sota el nom de “Diabla”, una oda a les persones amb carisma, tant físic com emocional.
Un altra de les singularitats d’aquest moviment musical és que les bandes fan servir un català del carrer per a les lletres de les seves cançons, amb molta barreja de paraules urbanes, anglicismes, derivacions de barbarismes i nous mots que inventen a partir de paraules d’ara. Des de coti (de “cotilleig), bebe (mot llatí per dir “carinyo”), a flamigell (per encenedor).