El Pavelló 7 del Palau Victòria Eugènia, a tocar del MNAC a Montjuïc és l’espai que acull l’exposició itinerant sobre l’univers Tim Burton dirigida a un públic adolescent, però també obert al públic en general.
The Labrynth és el repàs als dibuixets efectuats per un alumne depressiu, i farcit de malsons tragicòmics. Es podria comparar com una experiència immersiva feta a l’estil clàssic. Malgrat el títol, es pot veure tot perquè poden anar endavant i enrere de les diferents sales dividides per portes que suposadament ens obren camins irreversibles. Sense ser un laberint ni un escape room, s’hi pot constatar com dues portes suposadament separades, de vegades porten exactament a la mateixa sala.
La mostra posa èmfasi a les tres dimensions i la nul·la necessitat de fer segons quins plantejaments immersius. Això és perquè s’hi disposa una bona escenògrafia, bona il·luminació i sobretot bona escultura. La gràcia és que tot sorgeix d’un sol talent, d’un sol traç, d’una sola imaginació, a partir de la llibreta del petit Tim Burton, que ha transformat els malsons de l’adolescent en icones plenes d’expressivitat, d’humor, de sentit estètic, de surrealisme i d’espectacularitat..
El recorregut de les sales discorre per boscos, boires, fantasmes, cadàvers, zombis, laboratoris sinistres, homes-rat-penat, homes-pingüí, gats, bruixes, esquelets… Tim Burton, a més del seu univers particular, ha introduït personatges i històries com Batman o Alícia al País de les Meravelles o Charlie i la Fàbrica de Xocolata, coincidint tots els escenaris del deliri, del mal tràngol, del trauma.
Les figures esculpides estan reproduïdes a la perfecció, així com l’atmosfera de cada sala, de manera que els textos dels plafons només fan que acompanyar en l’impacte de veure’ls. En definitiva, l’exposició beu les seves fonts en l’exageració dels personatges fantàstics, la majoria monstruosos i recrea un ambient sinistre i inquietant.
També destaquen els personatges creats per Burton des d’Edward Scissorhands en un dibuix recorrent als quaderns de l’institut, fins als cervelluts de Mars Attacks o l’elegantíssim Jack Skellington, de Malson abans de Nadal, un referent de la tècnica stop-motion.
En definitiva, una mostra que aconsegueix la diversió i l’entreteniment a partir dels esbossos dels quaderns de joventut de Tim Burton.