Un joc de taula de la festa major de Sant Andreu, a Barcelona, on els jugadors han d’aconseguir tirar endavant els actes, capejant la pluja i les traves burocràtiques. Baldufes, io-ios, bitlles i xapes. La cursa de dolls de Cadaqués o la cucanya de la plaça Nova de Barcelona. I també l’app Digibestial, la primera aplicació de realitat augmentada de bestiari festiu. Són alguns dels jocs que estaran presents a la jornada ‘Lúdicament bestial’, que es farà dissabte 18 de setembre a la plaça Comercial del Born de Barcelona. Una iniciativa de l’Agrupació del Bestiari Festiu, en col·laboració amb la Federació Catalana del Joc Tradicional, per gaudir, compartir i fer reflexionar sobre els jocs i la festa.
La jornada uneix els jocs tradicionals i el bestiari festiu amb el doble objectiu de donar a conèixer aquestes tradicions i també fer valdre tot el que aporten. Formar part d’una entitat de bitlles o participar en una colla de bestiari “no vol dir només fer festa i fer una activitat lúdica”, explica Mercè Ayora, vicepresidenta de l’Agrupació, sinó que significa treballar en “cohesió social, integració, experimentació, aprenentatge i cultura”.
Contingut
Jocs i xerrades
La millor manera de conèixer els jocs és jugant-hi. Per això, la plaça Comercial, davant del Born Centre de Cultura i Memòria, acollirà durant tot el dia diversos espais per practicar o aprendre tota mena de jocs. Hi haurà jocs convidats, on es podran conèixer jocs singulars d’arreu de Catalunya, com la cursa de dolls de Cadaqués, l’aixecada de càntirs d’Argentona, la cursa de cresols i pedres de Prat de Comte i la Cucanya de la plaça Nova de Barcelona.
També hi trobarem jocs de carrer o de sortija, amb les tradicionals bitlles, rutlles, baldufes, curses de xapes, xarranca, entre d’altres. I en un tercer espai es presentaran jocs de nova creació que volen potenciar la festa, com el joc de Can Galta, el de la Patum o el Joc dels Bastoners.
Per una altra banda, durant el matí hi haurà un espai de debat, amb una taula rodona per reflexionar al voltant dels jocs tradicionals, models de joc i festa, coordinat pel folklorista Amadeu Carbó.
A més, l’Agrupació donarà a conèixer el seu projecte de digitalització de la imatgeria festiva en 3D, una iniciativa que vol contribuir a la conservació i recuperació del patrimoni material. El projecte també ha desenvolupat una aplicació de realitat augmentada, la Digibestial, que permet veure les bèsties en tres dimensions, i que busca, a través del joc i de la tecnologia, apropar els més joves a la cultura popular.
El Born, cau de bèsties
A banda de la jornada del 18 de setembre, des d’aquesta setmana ja es pot visitar al Born Centre de Cultura i Memòria la tradicional exposició de bèsties la Mercè. Són una seixantena de figures – àligues, serps, éssers mitològics, àligues, dofins, mosquits, cavallets i sobretot dracs – de tota Barcelona, que mostren la varietat i riquesa del bestiari festiu català. S’ha reservat un espai pels Gegants del Nucli Antic, que proposa un recorregut pels 25 anys història de l’entitat.
Mercè Ayora explica que, enguany, com a novetat, s’ha programat una visita nocturna (16 setembre) teatralitzada a l’exposició, el 16 de setembre, i dues xerrades adreçades a persones amb discapacitat, per remarcar que les colles de bestiari “també som cohesió i integració”.