Les ciutats com Barcelona cal que prenguin mesures per combatre el gran desafiament del canvi climàtic. Si no es dona resposta immediata, les temperatures seguiran pujant i la convivència a la ciutat podria empitjorar. Per aquest motiu, per combatre la calor, a la Zona Alta s’han adaptat dues escoles per convertir-les en refugis climàtics.
Contingut
Les escoles “refugi climàtics” mantenen la temperatura evitant que pugi
S’han construït dues escoles a la Zona Alta pensades per afrontar l’emergència climàtica en que vivim. Le escoles son l’Itaca a les Corts i la Poeta Foix a Sarrià – Sant Gervasi.
Es tracta de la construcció de dos edificis con ha col·laborat l’administració, les entitats i les pròpies escoles.
El punts que converteixen les escoles en refugis climàtics són:
- Actuacions blaves: incorporació de punts d’aigua, com fonts o espais singulars de joc i manipulació d’aigua.
- Actuacions verdes: augment d’espais verds, millora de la vegetació i creació de zones d’ombra amb murs verds, més espai per a jardins, arbres o tanques i pèrgoles verdes.
- Actuacions grises: adaptació dels edificis per millorar-ne l’aïllament, amb cobertes, tendals, proteccions a les façanes o ventilació creuada.
Així, el projecte permet mantenir gaire bé 1.000 metres quadrats de sòl natural amb vegetació als patis. També s’han creat 2.213 metres quadrats de nous espais d’ombra amb pèrgoles i tendals. A més d’haver-hi plantat 74 arbres i instal·lat 26 nous punts d’aigua.
Els refugis climàtics són un projecte que va més enllà de dues escoles
En total a Barcelona s’han construït fins a 12 escoles similars a l’Itaca i la Poeta Foix. A més, es preveu que any darrere any es vagi invertint com a mínim el 25% de la inversió municipal en reformes escolars per adaptar els centres al canvi climàtic. De fet, aquest estiu s’han reformat fins a 56 escoles invertint 3.674.465,26 euros.
Així mateix, en aquests centres refugis climàtics no només es farà un ús escolar, sinó que també quedarà obert a tothom en el període no lectiu.