Contingut
L’ÚNIC CONSTANT EN LA VIDA ÉS EL CANVI.
La nostra experiència ens ha ensenyat que, fes el que facis, res roman per sempre, que cada dia ens enfrontem a canvis i l’únic que distingeix als bons dels dolents és la nostra actitud davant d’ells.
És cert que molts d’ells no ens agraden perquè ens obliguen a canviar aspectes en els quals ens sentim còmodes, ens produeixen inseguretats i fins i tot pors. Sortir de la nostra zona de confort sol costar-nos, però és l’única manera de créixer com a persona. Si no hi ha canvis, no hi ha aprenentatge.
Com sabrem el que som capaços si mai ens trobem amb situacions que ens portin a qüestionar les nostres opinions, creences, actuacions, etc.?
Els canvis ens produeixen incertesa, és a dir, ens enfronten a situacions desconegudes en les quals no sabem com actuar. Ens mostren que hi ha aspectes que no podem controlar perquè no depenen de nosaltres, i els que creiem segurs, canvien.
Com enfrontar-nos a la incertesa i treure’n benefici de les opcions que ens ofereix? La gestió de la incertesa consisteix a entendre una situació de forma general, distingir el que podem controlar o no per prendre decisions correctes. Per això necessitem el coneixement, l’experiència i la pràctica.
Hi ha diverses tàctiques que et poden ajudar a enfrontar-te de la millor manera a aquesta situació.
COM GESTIONAR LA INCERTESA?
El teu primer pas és desglossar els factors que són importants per a tu, a l’hora de haver de decidir.
Et resultarà de gran ajuda realitzar aquestes accions:
- Analitzar el motiu pel qual sents aquesta incertesa…
- Concretar el que depèn de tu, el que tu pots gestionar…
- Aprendre a acceptar el que no depèn de tu, els aspectes en els quals no pots fer absolutament res…
- Recordar que ningú coneix el futur…
- Intentar veure la situació des d’una altra perspectiva…
- Ser flexible, buscar i acceptar possibles alternatives.
LA PRESA DE DECISIONS SOTA INCERTESA
Altres accions que també et poden ajudar són les següents:
- Utilitza la intel·ligència emocional: Tota decisió té un component racional i un altre emocional, identifica les teves emocions respecte a les teves opcions. És essencial que tinguis en compte la informació que les teves emocions et proporcionen. Ells et mostren què et fa por, què et genera malestar, què t’agrada… A vegades ens costa percebre’ls i identificar-los, però si som conscients de com s’expressen a través del nostre cos, de les seves sensacions físiques. Ex.
- Accepta la veritat: no et autoenganyis amb falsos arguments, no intentis convèncer-te que tot continuarà sempre igual perquè així ho desitges.
- Abraça la incertesa: accepta que la seguretat total no existeix, que la vida és imprevisible, que no controles muntanyes de situacions, però que sí depèn de tu com les percebis i reacciones a elles.
- Mai renuncis al teu dret a dir “no”. Si bé és cert que hem d’assimilar molts canvis, això no vol dir que acceptem qualsevol escenari. Quan alguna cosa et perjudiqui, digues “no”.
- Amplia la perspectiva: no t’acotis al de sempre. Tot i que d’entrada sembla que no tenim opcions, en realitat en tenim moltes més de les que a simple vista veiem. No et precipitis en les teves conclusions i pren-te el temps necessari per sentir i reflexionar.
- Confia en la teva intuïció: la intuïció és un tipus d’intel·ligència, que et brinda la capacitat de comprendre, sense usar el raonament. Es basa en una sèrie d’informacions que ens arriben de forma inconscient i que la nostra ment recull: escolta-la.
- Recorda situacions d’incertesa del teu passat i com vas actuar davant elles i amb quins resultats. L’experiència és sempre bona consellera.
- Un dels temors que et pot assaltar és la por a equivocar-te ¿hi havia una millor opció? ¿he comès un error en la meva elecció? A priori no pots saber-ho.
- Confia en tu, tot i que segurament apareixeran obstacles en el teu camí, pots estar segur que tens la capacitat de respondre i d’afrontar-los.
- Si t’equivoques aprendràs alguna cosa, s’aprèn més dels errors que dels encerts. Accepta la possibilitat que alguna cosa pugui sortir malament i segueix endavant sense perdre’t en els “què hauria passat si…”