Aquest diumenge 27 de març farem el canvi d’hora avançant els rellotges una hora, de forma que les 3.00 h. es convertiran en les 2.00 h. A partir d’aquell dia, haurem de matinar una hora més i anirem a dormir una hora abans.
És el recurrent canvi d’horari que realitzem un parell de cops a l’any, a la primavera i a la tardor, amb l’objectiu d’optimitzar les hores de sol i facilitar d’aquesta forma l’estalvi d’energia, cosa que ara, precisament, va molt bé.
Resulta un canvi bo per a l’economia, però que ens produeix sobre el nostre organisme uns efectes secundaris que cal conèixer i que es poden minimitzar. En trasbalsar el nostre ritme biològic causem uns certs desajustos al nostre ritme circadià. I això es tradueix en una sensació semblant al jet lag els dies següents al canvi d’hora.
Quins són els efectes?
Els efectes que sents es produeixen perquè els ritmes circadians influeixen en els nostres cicles de son-vigilia, en els hàbits alimentaris i la digestió, la secreció hormonal o la temperatura corporal. Per tant, és molt normal que et sentis fatigat, amb dificultats per a concentrar-te, et canviï l’ànim i t’irritis més fàcilment, et faci mal el cap, no tinguis tanta gana.
El reequilibri total dels ritmes circadians dura un mínim d’una setmana, i els 3 primers dies és quan més es nota l’efecte del canvi d’hora. En els nens, el temps de restabliment pot arribar a durar fins a un mes.
Com minimitzar-los?
Per parar el cop i fer que aquest malestar general tingui menys impacte sobre el teu ritme diari, pots posar en pràctica aquests consells:
– Per a què el canvi sigui menys brusc, comença avançant avui i gradualment l’hora en què t’aixeques.
– Quan ja s’hagi fet el canvi d’horari, escolta el teu cos i deixa’t portar una mica per el que et demana. Hi haurà coses que igual no podràs fer, però es tracta de no forçar-te. Per exemple, pots fer una becaina, encara que sigui breu, menjar lleuger, i si et costa concentrar-te, centra’t en tasques més senzilles durant aquests dies d’adaptació.
– Camina al matí o després de dinar, i l’exercici que facis que sigui moderat. L’objectiu és generar benestar i cansar el cos per adormir-te amb més facilitat.
– Exposa’t a la llum solar tot el que puguis durant el dia. Així ajudaràs el teu cos a distingir el dia de la nit i serà més fàcil que t’adormis quan et fiquis al llit una hora abans. I a l’inrevés del dia, manté l’habitació totalment a les fosques a la nit.
En definitiva, cuida’t i no siguis massa exigent amb el teu cos els primers dies! Només és una qüestió de temps per a que s’adapti al canvi. En uns pocs dies aquesta sensació de malestar haurà passat d’una forma natural, en recuperar de nou l’equilibri del teu ritme circadià.