El passat 29 de febrer, la Generalitat va dictar l’entrada en fase d’excepcionalitat per lluitar contra la sequera, després de 25 mesos sense pluges importants en els naixements dels rius. Això implica que la ciutat deixarà de regar la gespa i prohibirà regar jardins privats i omplir piscines per acatar la fase aquesta fase.
Les noves mesures impliquen el sistema Ter-Llobregat, que proveeix diverses comarques de Barcelona i Girona i l’aqüífer del Fluvià Muga, que proveeix l’Empordà, afectant directament gairebé sis milions de ciutadans de 224 municipis. El propòsit és reduir el repartiment d’aigua per als habitants, tenint en compte el risc de desabastiment futur, ja que s’acosta la primavera amb un volum de reserves molt baix, del 28%.
Després d’aplicar tot un seguit de mesures al novembre, com regar més de dos dies per setmana o omplir les fonts ornamentals amb aigua potable, ara la Generalitat passa a la fase següent i imposa noves restriccions.
Les mesures aplicades per la Generalitat afecten 224 municipis, de 15 comarques i prop de 6 milions d’habitants, entre els quals hi ha la comarca del Barcelonès i el municipi de Barcelona.
Contingut
Regs, piscines i fonts
En general, els barcelonins no notaran d’entrada, almenys al seu dia a dia, les restriccions, excepte els que tinguin jardins, ja que no els podran regar, i els que tinguin piscines, que no podran buidar i emplenar. Els camps de futbol queden exempts d’aquesta prohibició.
Ja des del passat mes de novembre, no es poden omplir les fonts ornamentals i les piscines, igual que llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible per a el seu manteniment.
A més, l’Ajuntament deixarà de regar la gespa de la ciutat, i el reg es reservarà al reg només a l’arbrat i plantes arbustives, usant el 20% d’aigua freàtica que usualment es fa servir per al global de tota la vegetació.
Neteja dels carrers
A més, es prohibeix netejar els carrers amb aigua potable, a excepció si la neteja és resultat d’un accident o incendi, o bé hi ha un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En el cas de Barcelona, la neteja es manté pràcticament igual ja que es fa amb aigua freàtica, no potable.
Per ara sense limitacions al consum d’aigua
El consum mitjà d’aigua de cada barceloní és de 106 litres al dia, una tendència decreixent des dels 113 del 2008, i per sota de la mitjana espanyola, que és de 140 litres per persona i dia. Les noves mesures fixen un límit de 230 litres diaris, pel que els barcelonins no notaran, de moment, aquesta limitació.