El mestre xocolater i creador de la vanguarda pastissera Christian Escribà diu que la pastisseria de celebració ha de generar moments de felicitat compartida. Així s’ha expressat en una entrevista que li va fer recentment la periodista Sílvia Cóppulo al programa de El Divan, de Catalunya Ràdio.
El reputat pastisser, a qui encarreguen de fer els pastissos creatius de grans esdeveniments i de famosos, explica que la seva feina s’assembla bastant a la creació d’un videoclip musical perquè “he d’explicar una història en 3 minuts com a màxim”.
Escribà es posa música amb uns auriculars, tanca els ulls i recrea una escenificació al seu cap del que vol que passi en el moment de la presentació del pastís. Per a ell, el més important és saber captar l’atmosfera que farà emocionar a un públic determinat. Cada nova creació pastissera de l’artista està dissenyada pensant en la singularitat de la persona o motiu de la celebració. Bruce Springsteen, Rolling Stones, U2, Ferran Adrià son algunes de les figures per a qui el pastisser ha treballat.
Una saga pastissera
Premiat com a millor pastisser d’Espanya per l’Academia Española de Gastronomia, forma part d’una saga familiar pastissera que ja porta 5 generacions, amb el seu fill Pol, que també treballa al negoci familiar de Barcelona, que disposa d’una pastisseria a la Gran Via i una altra a la Rambla.
Tot va començar l’any 1906, quan el seu besavi va obrir un forn a la Gran Via, qui ja va participar proveint panets de Viena a l’Exposició Universal del 1929 a Barcelona. El seu pare, Antoni Escribà, va ser un revolucionari de les creacions amb xocolata als anys 60 i 70, especialitat que el Christian continua a diari. I ho fa conjuntament amb la seva esposa, la Patricia Schmidt, pastissera d’origen brasiler, de qui Christian diu que aporta un món màgic a les seves creacions pastisseres, al mateix temps que és molt perfeccionista.
Ell, que s’autodefineix com a “tartista” comenta que l’essència de les ciutats, també “la formen empreses familiars com la nostra que tot i haver passat tres regnats, una guerra civil, una dictadura, dues repúbliques i dues pandèmies”, encara mantenim el negoci.
Fa poc ha mantingut reunions amb Turisme de Barcelona per donar protagonisme a la icona de la pastisseria catalana, que Escribà considera que és la mona de Pasqua.
El membre de l’Académie Culinaire de France i ambaixador de la marca Chocovic recorda que actualment “tot el que es fa a mà, ben fet, és el nou luxe”.
Quan la feina li ho permet, fa un retir budista que l’ajuda a focalitzar la seva ment creativa, plena d’idees. “Jo m’accelero molt fàcilment, més enllà del que toca i perquè m’enfado”. El mestre pastisser dedica un parell d’hores al dia a fer una aturada per recuperar l’equilibri.