Catalunya s’ha adherit al New plastics economy global commitment, un compromís impulsat per la Fundació Ellen Mac Arthur, en col·laboració amb el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, per ajudar a eliminar la contaminació per plàstics a escala global. Un compromís que han signat, hores d’ara, més de 350 empreses i governs de tot el món per eliminar els envasos innecessaris o d’un sol ús i per innovar per garantir-ne la reutilització o el reciclat.
Contingut
Material reutilitzable, reciclable, reciclat o compostable
El Govern català desenvolupa accions destinades a promoure canvis en els patrons de producció i consum que resulten, entre d’altres, de l’eliminació del sobreenvasat. Algunes d’aquestes accions, emmarcades en l’Estratègia catalana d’ecodisseny i el Programa de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT20), són: les línies de subvenció per promoure l’economia circular a les empreses, l’organització del Premi Catalunya d’Ecodisseny, la publicació del Catàleg ecodisseny Catalunya, o diferents activitats de difusió i formació per a empreses. A més, l’ecoetiqueta catalana, el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, inclou criteris circulars, sobre l’ús eficient dels recursos a cada grup de productes, sobre l’ús de plàstics reutilitzables, reciclables, compostables o reciclats en productes i envasos, i té grups de productes específics sobre productes de plàstic reciclats i sobre productes compostables.
Un ús eficient dels recursos
En els propers mesos està previst promoure una nova Llei de prevenció i gestió de residus i un ús eficient dels recursos, que tractarà, entre d’altres: aspectes relacionats amb la prevenció, abans de l’introducció de productes al mercat, i la reducció d’embalatges superflus o innecessaris; l’eliminació de determinats productes de plàstic d’un sol ús; la promoció d’envasos reutilitzables i, sempre que sigui possible, la substitució de materials d’embalatge per altres més respectuosos amb el medi ambient. El Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Associació Catalana d’Envasadors d’Aigua estan preparant la signatura d’un acord voluntari amb objectius i iniciatives ambicioses per fer un ús eficient dels recursos i promoure la transició d’aquest sector cap a una economia circular.