La capital catalana continua sent percebuda com una ciutat líder en sectors com la tecnologia, la ciència i la recerca, i referma la seva capacitat de pol d’atracció al talent internacional. Aquestes són les conclusions de l’informe de l’Observatori Barcelona 2023, promogut per l’Ajuntament i per la Cambra de Comerç de Barcelona. L’estudi recull que la capital catalana s’ha posicionat com la vuitena ciutat preferida a nivell mundial per treballar a l’estranger. Enguany ha guanyat una posició, per davant de ciutats com Tòquio, Los Angeles i París, segons la les valoracions de la consultora Decoding Global Talent 2024 que recopila el consistori de la ciutat.
El pol d’atracció pel talent s’estén al camp de la inversió, tal com recull FDi Cities and Regions of the Future 2024 del grup Financial Times, que considera la capital catalana per tercer any consecutiu com la ciutat europea amb la millor estratègia de captació de projectes d’inversió estrangera. A més, Barcelona es posiciona per primer cop en el Top 10 de ciutats resilients, situant-se en novena posició a escala global i la quarta a Europa, segons Resilient Cities Index. Segons, aquest índex, la ciutat ocupa la segona posició global en termes de mobilitat en transport públic per a residents. En referència al cost de vida, Barcelona ocupa el número 75 del rànquing de les ciutats amb un cost de vida més elevat a escala mundial, i escala posicions fins al 19 entre les ciutats de la zona euro.
Ciutat emprenedora
Aquest és el vuitè any consecutiu que la ciutat figura entre les 25 primeres del món quant a competitivitat global, segons Global Power City Index. Aquest rànquing, recollit per l’informe de l’Observatori Barcelona, fa una comparació de 48 grans ciutats i situa la capital catalana en el lloc 22 a nivell mundial i en l’11 en l’Europeu, per davant de ciutats com Brussel·les, Ginebra i Milà.
Aquesta competitivitat es manifesta també a l’àmbit digital, en el qual Barcelona es col·loca com la tretzena a nivell global i sisena a Europa. A més, és la novena en innovació a Europa, i es manté per sisè any com la tercera europea preferida per a impulsar una startup, amb 2.100 startups actives en aquests moments. D’aquesta manera, es converteix en la primera ciutat digital a Espanya i la sisena a Europa, i entra en el Top 5 a nivell mundial, amb la quarta posició.
De la mateixa manera, la taxa d’activitat emprenedora de la població resident en els municipis de Barcelona es va situar el 2022 en el 7,3%, amb un increment destacat en l’emprenedoria femenina. Amb un 6,8%, supera la taxa femenina de països com Suïssa (6,3%) i Àustria (6,1%), i ha reduït en un punt la diferència amb la taxa masculina. A més, la taxa d’ocupació de les dones a Barcelona s’estableix en el 77,9%, un nombre que representa el màxim històric a Barcelona i se situa per sobre de la mitjana de la UE. La capital catalana va tenir durant 2023 un 6,1% de taxa d’atur.