A Barcelona una de les principals activitats econòmiques és el turisme, però s’ha de tenir en compte que en algunes zones hi ha una alta intensitat del ús de l’espai i dels recursos. Per això l’Ajuntament destina l’Impost Turísitic, que es recapta als visitants que visiten la nostra ciutat, ja sigui a hotels, hostals, apartaments turístics o creuers pel fet de millorar la gestió, compensar alguns d’aquests efectes i afavorir el retorn social i econòmic al conjunt de la ciutat, és a dir, incrementar la qualitat de vida dels barcelonins i poder donar un millor servei als visitants.
Exactament, al llarg del mandat l’Ajuntament ha disposat de 22 milions d’euros que provenien del IEET (Impuesto sobre las Estancias en Establecimientos Turísticos). No obstant, al 2017 va ser el primer any en el que Barcelona va començar a gestionar el 50% del que percebia la ciutat d’aquest impost. Al 2016 van arribar al 34%, l’any següent va augmentar el percentatge mitjançat al·legacions a la llei de pressupostos de la Generalitat i aquest últim any ha sigut el primer on l’Ajuntament ha pogut gestionar el 50%.
Els diferents projectes que es duen a terme gràcies a IEET
La recaptació que gestiona el Govern Municipal que procedeix del impost turístic amb un total de 9,6 milions al 2018 són destinats a projectes on el que s’intenta és millorar els espais i serveis per a la ciutadania i sobretot per aquells que estan carregats per a la afluència de visitants, en concret es destinen 2,3 milions als barris i 83000 euros a projectes relacionats amb el patrimoni i la cultura.
A part l’Ajuntament dóna prioritat ha destinar el diners per beneficiar a diferents barris de la ciutat i en accions per descentralitzar el turisme. S’han finançat casi 160 projectes com per exemple, les visites guiades per Sants, Hostafrancs y la Bordeta a Sants-Montjuïc; la finalització dels treballs de restauració dels murals del monestir de Pedralbes o en Sonarkids en Nou Barris, entre d’altres.
També més de la meitat dels diners que gestiona l’Ajuntament van destinades a iniciatives com el pla de millora de l’estiu de l’oferta de busos per incrementar la freqüència de pas en zones amb més demanda; el reforç dels serveis dels agents cívics; millores al parc de la Ciutadella o als accessos i senyalitzacions de la serra de Collserola.
A més s’han finançat projectes culturals com el festival Llum BCN celebrat recentment a Poblenou; el concert popular de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya a la platja de Sant Sebastià.
“Volem que els ingressos que generi el turisme beneficiïn tota la ciutat i a tots els barcelonins” apunta Agustí Colom conseller de Turisme, Comerç i Mercat.