Passejant pel passeig de la Bonanova, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, a la zona alta de la ciutat, trobem l’Església Mare de Déu de la Bonanova. Va ser construïda entre 1942 i 1962, obra de Josep Danés i Torras en estil neorenaixentista, acabada a la mort d’aquest per Joaquim Porqueras Bañeres. Actualment pertany a l’arxiprestat de Sant Gervasi de l’Arxidiòcesi de Barcelona. Aquest és l’origen de l’Església Mare de Déu de la Bonanova, però el temple té una història colossal al seu darrere.
Al segle xvii es va introduir la devoció a la Verge dels Afortunats o de la Bonanova, que va anar desplaçant a la dels germans màrtirs. Durant la Guerra de Successió l’església va ser saquejada, el 1706 i 1714. Al segle xviii es van construir diversos altars i capelles laterals, com les de sant Vidal, del Roser i de la Puríssima Concepció. Al segle xix l’augment de la població va portar a ampliar l’església i a efectuar diverses reformes, realitzades per l’arquitecte Josep Ràfols entre 1842 i 1847. A part d’això, el 1883, el papa Lleó XIII va proclamar a la Verge de la Bonanova copatrona de la vila de Sant Gervasi. El 1889 es va reformar el campanar, i es van instal·lar nous vitralls, un cor i un orgue. El 8 de setembre de 1900 es va produir la coronació canònica de la imatge de la Verge de la Bonanova, a càrrec del bisbe de Barcelona, Josep Morgades, i el sacerdot i poeta Jacint Verdaguer va escriure un himne en honor seu.
L’església de la Bonanova està inspirada en les basíliques paleocristianes, amb una clara influència de la basílica de Santa Maria Majorde Roma. La façana presenta un pòrtic sobre escalinata amb vuit columnes corínties, sobre el qual se situa un entaulament amb la inscripció Ave Gratia Plena Dominus Tecum; sobre aquest es troba un cos superior amb cinc finestrals d’arc de mig punt, dos d’ells amb les imatges dels sants Gervasi i Protasi, rematat per un frontó i una creu.
Aquest és l’origen de l’Església Mare de Déu de la Bonanova, un dels temples amb més història de la ciutat de Barcelona, i fàcilment visitable ja que està a prop de l’estació de FGC de Sarrià i de El Putxet.