Hi ha dos dies a l’any en que es canvia l’hora dels rellotges. Per adaptar-nos a l’horari d’estiu, sempre es modifica la matinada de l’últim diumenge del mes de març. Per tant, la nit del dissabte a diumenge, toca avançar les agulles dels rellotges. A les 2 de la matinada passaran a ser les 3.
Contingut
En el segle XIX algunes ciutats espanyoles mantenien diferències horàries entre elles
L’1 de gener de 1901 es va decretar que tots els pobles, ciutats i comunitats autònomes de l’estat conviurien amb el mateix horari oficial. Fins llavors, les agulles del rellotge les marcava el meridià local, el qual implicava per exemple, que entre Mallorca i Galicia hi havia una hora de diferència.
Fins 1922 també les Illes Canàries mantenien l’horari de la península. Va ser l’11 de febrer d’aquell any que es va decidir guardar la diferència d’1 hora entre els dos punts geogràfics.
Es fa de dia i de nit una hora més tard
El motiu pel qual es canvia l’hora és per aprofitar les hores de sol. Durant els mesos d’estiu, el sol surt entre les 6:30 am i les 7:00 am i es pon entre les 9:00 pm i 9:30 pm. Per tant, les hores de sol s’adapten a les hores en que la població en general està més activa.
Segons dades de l’Institut per la Diversificació i Estalvi de l’Energia, el canvi d’horari promou un estalvi del 5% de l’energia a tota Espanya, el qual repercuteix en 300 milions d’euros, 6 euros per cada llar.
Es preveu que l’any que ve sigui l’últim en fer el canvi
La comissió Europea té el propòsit de posar fi als canvis d’horari. El Parlament Europeu primerament va fixar l’any 2019 com últim canvi però no es va poder implantar. Actualment es proposa que el darrer canvi es faci al 2021 decidint cada país si es queda amb l’horari d’hivern o el d’estiu.