- La calor i les ganes de gaudir del bon temps ens fan fugir de la cuina i així, els entrepans i el menjar preparat o per emportar es converteixen en menjars típics de l’estiu, tot i no ser la opció més saludable per a la nostra dieta.
- L’Associació Contra el Càncer a Barcelona dona idees per aprendre a preparar un tupper i un refresc saludable, que facin les delícies del nostre estiu, i han condensat els seus continguts en aquests 7 consells pràctics.
- Les xifres d’obesitat al nostre país no paren de créixer i, tenint en compte que és un dels principals factors de risc evitables de càncer, l’Associació no perd mai l’oportunitat de fomentar hàbits saludables entre la població.
Ara que ja sentim l’estiu aquí, el que menys de gust ens ve és haver-nos d’estar a la cuina preparant dinars i passant calor cuinant. Això fa que, amb freqüència, relaxem els nostres bons hàbits i aprofitem per tirar de menjars ràpids, precuinats o que mengem qualsevol cosa per sortir del pas. La Giuliana Schifini, dietista i nutricionista de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona, ens dona consells per aprendre a fer-se un Tupper saludable i una beguda refrescant, aquest estiu.
7 consells per gaudir de l’estiu, menjant sa de tupper
- Ha de ser suficient, variat i satisfactori
Quan ens posem a preparar el tupper correm 3 riscos bàsics: que ens passem o quedem curts de quantitats; que per comoditat, acabem dinant dos o tres dies el mateix; i que prioritzem menjars fàcils, i oblidem que també hem de buscar gaudir menjant-los. Tenir present el mantra del bon tupper a l’hora de preparar-lo, t’ajudarà a recordar que el que preparis ha de ser SUFICIENT per a la teva complexió i el teu nivell d’activitat física, i VARIAT i SATISFACTORI, per tal de que et vingui de gust menjar-lo.
- Recorda la regla del 50/25/25
Per a considerar-se equilibrat, el tupper ha d’estar distribuït de la següent manera: un 50% han de ser verdures i hortalisses (bròquil, carbassa, espinacs…), un 25% de cereals integrals i tubercles (a més de la patata, tenim la quinoa, el blat de moro tendre, el cuscus…), i un 25% han de ser proteïnes (les llegums, el peix o la carn d’au són ideals).
- Planifica per no avorrir-te
Fer-se un calendari cada setmana, ajuda a simplificar la feina i a ser més operatius, fins i tot, a l’hora de comprar el que necessitarem per la setmana. Així podràs complir el mantra del bon tupper, i assegurar-te que no ets massa repetitiva en la preparació dels teus menjars.
- Escull un bon recipient
No tots els envasos són aptes per transportar menjar o escalfar-lo. El vidre és la millor opció, però és cert que és més pesat.
- Respecta la cadena de fred
Per començar, no el tanquis del tot fins que no estigui fred, ni el fiquis a la nevera abans de temps. Si l’has de congelar, apunta la data de preparació. Enrecorda’t també que hi ha aliments com el peix cru o la maionesa feta a casa que tenen risc microbiològic, pel que millor, evita’ls a l’hora de preparar-te el tupper. A més, si el tupper estarà més d’una hora sense refrigeració, el millor és transportar-lo en recipients aïllants, que mantinguin en la mesura del possible la cadena de fred.
- Crea la teva pròpia beguda fresca i oblida els sucres
Les infusions o l’aigua saboritzada són molt fàcils de fer a casa i ens permeten hidratar-nos sense caure en el sucre o en les begudes amb gas. Només has d’escollir la base que vulguis (aigua o la teva infusió preferida) i combinar-la amb les fruites desitjades, per crear la teva recepta personal. Recorda: el suc no compta, perquè en esprémer la fruita perdem la fibra i augmentem el sucre.
- Practica el mindfulness eating
Si vols gaudir del teu tupper com si d’un menjar a taula es tractés, intenta dedicar-li el temps necessari al procés, tant de preparar-lo com de menjar-lo. Menjar distrets pot influir en la nostra percepció de sacietat.
“És important recordar que tenir sobrepès i obesitat està directament vinculat amb un major risc de patir fins a 13 tipus de càncer, com són el de tiroides, còlon, mama, estòmac, pàncrees o úter, entre d’altres”, explica la Giuliana Schifini.
L’Associació, 70 anys d’experiència en la lluita contra el cáncer
L’Associació Contra el Càncer és l’entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 70 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Espanya, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinari. En el seu ADN està estar al costat de les persones pel que el seu treball també s’orienta a ajudar-les a prevenir el càncer; estar amb elles i les seves famílies durant tot el procés de la malaltia si li ho diagnostiquen; i millorar el seu futur amb l’impuls a la recerca oncològica. En aquest sentit, a través de la seva Fundació Científica, l’Associació aglutina la demanda social de recerca contra el càncer, finançant per concurs públic programes de recerca científica oncològica de qualitat. Avui dia, és l’entitat social i privada que més fons destina a investigar el càncer: 104M€ en 565 projectes de recerca.
L’ Associació integra a pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per a prevenir, sensibilitzar, acompanyar a les persones afectades i finançar projectes de recerca oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer. Estructurada en 52 Seus Provincials, i present en més de 2.000 localitats espanyoles, compta amb més de 23.000 persones voluntàries, més de 388.000 socis i quasi 1.000 professionals.
Durant el 2021, l’Associació ha atès a 136.000 persones afectades per la malaltia.
Per a més informació…
APPLE TREE (+34) 93 318 46 69
Anaïs Priego ap@homeatc.com 650 252 228
Àngels Garriga ang@homeatc.com 623 039 198