Independentment de l’habilitat innata que tinguem de comunicar-nos d’una forma efectiva amb els altres hi ha una sèrie de patrons que qualsevol pot desenvolupar per millorar la forma d’expressar idees i sentiments, i així poder prosperar en la teva vida professional i personal.
1. Comunicaràs millor si penses millor
Si pensem malament, ens comuniquem malament. De vegades pensem que la comunicació només té a veure amb la part externa: exposar amb claredat, sentir-te còmode amb l’expressivitat del teu cos i en coherència amb els teus gestos…
El que dius i com ho dius revela com veus el món, com et veus a tu mateix, quins prejudicis tens… L’autoconeixement és una part fonamental de la comunicació. Abans de parlar cap a fora, cal conèixer-se a un mateix.
2. Sigues tu mateix sempre
Per ser un mateix cal fer l’esforç de lliurar-nos de tots els patrons socials i les opinions que ens fan dubtar de la nostra essència. Mostra’t tal com ets: expressa qui ets, en què creus, quins valors tens, quines coses t’agraden i quins t’enfaden.. Si exterioritzes les imperfeccions i les teves pors, en comptes d’amagar-los, surts guanyant personalment i et comuniques millor.
Això no vol dir que hagis de dir el primer que et passa pel cap, sinó que a partir de la teva manera de pensar, sàpigues filtrar per construir i mantenir unes relacions saludables amb els demés, evitant destruir-les per dir de mala manera el que penses.
3. Defensa les teves opinions
Millorar la teva habilitat de comunicació no consisteix només a millorar com dius les coses, sinó també a millorar què dius i per què ho dius.
Fomenta la conversa amb preguntes i escolta el que t’estan dient, amb l’ànim d’aprendre i de compartir coses teves o coneixements que tinguis a l’altre. Que no et faci vergonya fer preguntes que a priori et puguin semblar òbvies.
Pensa bé per no opinar si no t’has format bé encara una opinió pròpia. La tecnologia digital provoca un excés d’opinió i la tirania de la immediatesa, però el pensament crític demana un procés de reflexió per aposentar el nostre punt de vista.
4. Tingues clar el que vols dir
Sàpigues què diràs i estructura-ho per evitar anar-te per les branques, cosa que pot despistar i avorrir el teu interlocutor. Aquesta és la clau de saber-te expressar adequadament.
Importa el que dius, però està al mateix nivell com ho perceben els qui t’escolten. Per convèncer o motivar algú és fonamental que li transmetis una impressió de confiança i claredat, tant si vols transmetre les teves idees com si expresses els teus sentiments. T’has de centrar en els punts importants i deixar de banda els detalls.
5. Parla relaxadament
A vegades quan parlem sembla que estiguem enfadats, quan igual el que passa és que estem transmetent nerviosisme per por.
El to irritat és un mal comunicador, pel que has d’aprendre a detectar els teus disparadors d’irritació. Si el teu interlocutor els coneix i vol fer desviar-te de la teva argumentació, no entris en discussions estèrils.
Finalment, entrena el teu pensament lateral, és a dir, la teva habilitat per veure el problema des de diferents perspectives, i no únicament des del nostre punt de vista.