Contingut
En el blog d’avui us volem proposar una llista de 4 dels 45 establimènts emblemàtics que hi ha al barri gòtic de Barcelona.
ANTIGA CASA COTCHET-XANCÓ
Establiment fundat el 1820 per part d’Antoni Cotchet, es una obra amb mobiliari modernista de Barcelona protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.
Ubicat al número 78-80 de la Rambla, podem veure l’exterior de l’establiment, que l’estructura es de fusta formada per uns estrets muntants que configuren els espais dels tres aparadors. Disposen diversos rètols anunciant productes com “gèneres de punt”, “banyadors” o “camiseria a mida”;
Respecte a l’interior, es conserva el mobiliari original de la botiga. Destaca els prestatges de fusta que ocupen gairebé tot l’espai. També cal esmentar el moble de la caixa enregistradora, alguns taulells, cadires, etc..
CAFÈ DE L’ÒPERA
El Cafè de l’Òpera és un edifici noucentista de Barcelona protegit com a Bé Cultural d’Interès Local.
Ubicat al carrer Rambla dels Caputxins, 74, es trova davant del Liceu, ocupant la planta baixa i part de l’entresòl. L’edifici va ser projectat pel mestre d’obres Ramon Ribera i Rodríguez entre el 1882 i 1883.
El local es va inaugurar com a Cafè de l’Òpera el 1929 per Antoni Dòria i continua regentat per la mateixa família. Anteriorment hi havia hagut una xocolateria i restaurant anomenada “La Mallorquina”.
L’exterior està format per dos muntants laterals (incorporen un sòcol de marbre i un emmarcament superior de fusta) que emmarquen una estructura de fusta amb una porta centrada d’accés a l’interior del local.
Pel que fa a l’interior, el local es distribueix en una primera sala més estreta amb taules a banda i banda; el segon espai de saló és més ampli amb dues columnes de ferro fos amb capitells allargats per sostenir els embigats de fusta amb la mateixa decoració. A les parets, plafons sobre tela es combinen amb miralls gravats.
CERERIA SUBIRÀ
La cereria més Antiga que es conserva a Barcelona va ser fundada el 1761 pel Jacint Galí.
La reforma del barri antic de la ciutat de Barcelona a principis del segle passat va obligar a derrocar molts edificis, entre els quals la seu de la cereria. El negoci es va haver de traslladar a el seu emplaçament actual, conegut com “La Argentina”.
La cereria es va instal·lar en el local sense modificar la decoració original, que amb la seva escala de “adarve doble”, flanquejada per dues estàtues femenines que la seva funció era de suport de dues llums de gas, s’ha mantingut fins als nostres dies.
ELS QUATRE GATS
Els Quatre Gats va ser un establiment hostaler (cerveseria, cabaret, restaurant) inaugurat a Barcelona el 12 de juny de 1897. Durant els sis anys en què es va mantenir actiu, fins a 1903, es va convertir en un dels llocs de referència de el modernisme català. Va ser reinaugurat amb el mateix nom en la dècada de 1970.
Es trobava situat al carrer Montsió,3. Els Quatre Gats tenia una llarga tradició de tertúlies, sopars i reunions d’art pròpies de la ciutat de Barcelona, encara que la seva inspiració directa va ser el cabaret Le Xat Noir de París.
Es van realitzar exposicions d’art (Picasso, Gaudí,etc..), vetllades literàries i musicals, espectacles de titelles i ombres chinescas.
Arran dels deutes que li va generar la cerveseria, Pere Romeu va tancar les portes del seu local en 1903. Va reobrir com a bar restaurant en la dècada de 1970.