El Palau de la Música Catalana ha organitzat una visita guiada monogràfica a les seves instal·lacions enfocada en els seus artesans que estarà oberta fins al 25 de gener. ‘Els herois de la construcció del Palau’ és una de visites les que formen part de les propostes de la sèrie ‘Mirades del Palau’, més dirigides al públic local que al turístic, amb l’objectiu de descobrir aspectes desconeguts d’aquest espai fascinant. L’enfoc se centra en fer veure que l’arquitectura de Domènech i Montaner va tenir un plantejament sempre tan artesanal, que els oficis que el van desenvolupar de vegades van esdevenir més importants que l’estructura mateixa.
La visita es pot fer en català i en castellà, i la guia té molta experiència en espais modernistes per atendre totes les consultes. El Palau es va construir de manera molt ràpida, en només tres anys (1905-1908) i a mesura que s’anava dissenyant i planificant i edificant, també s’anava esculpint, forjant, cisellant i pintant. Així que les decisions de l’obra es van prendre moltes vegades in situ i negociant entre arquitecte i artesans.
Domènech i Montaner tenia una visió artesanal de l’arquitectura, i per tant, això ja li anava bé: a banda dels plànols, prendre la decisió des de l’espai estant i amb capacitat per fer correccions a última hora.
La visita, comissariada per la doctora Mireia Freixa, va recorrent totes les estances. Començant per la primera pedra, encara visible a la sala d’assajos, i seguint per la senyera original ubicada en una vitrina de la cafeteria on es fa referència al seu dissenyador Antoni Gallissà i als autors del cant de la senyera de Millet i Maragall.
Durant la visita s’expliquen moltes dades inconegudes pel gran públic. Així, es fa esment a l’ampliació arquitectònica de fa 20 anys als espais on hi havia l’església de Sant Francesc de Paula, que va fer que també es perdés la pintura quasi noucentista que hi havia a la paret esquerra de l’entrada principal, obra de Miquel Massot, guardada seu arxiu patrimonial. El recorregut per l’escalinata recorda la intervenció d’en Joan Vilella al vidre dels balustres; Josep Orriols pel que fa a la ceràmica i les flors decoratives, i Domingo Pascual, serraller, pel que fa al ferro estructural visible a la part interior del vidre.
Les columnes de la balconada del primer pis, vora la Sala Lluís Millet, sense accés durant els concerts sí que es poden veure en aquesta visita, i conèixer tant l’autor dels seus mosaics, el ceramista i anteriorment escenògraf Lluís Bru, com el seu mètode: dissenyar el mosaic en grans papers a terra, com en un decorat escènic i, després, muntar el mosaic damunt del dibuix per després encastar-ho tot a la columna.
Es descobreixen també que les figures femenines de la lluerna de la sala principal que imiten els cors femenins de l’Orfeó, acompanyades pels materials de vidre i ceràmica que envolten la sala. El conjunt escultural de pedra de Beethoven, Clavé, Valkíries que emmarca l’escenari és obra de Dídac Massana i Pau Gargallo, mentre que les famoses muses són obra d’Eusebi Arnau.
A més, el recorregut es fixa en el mascaró de proa de pedra que conforma la cantonada de la façana principal de Miquel Blai, el tron dels Jocs Florals vora el bar desactivat del segon pis i damunt dels terres de rajola hidràulica de E.F. Escofet i es fa referència a patrocinadors altruistes que van contribuir a l’acabament del Palau.