Malauradament, redifondre imatges i vídeos personals són pràctiques que succeeixen cada dia amb persones més o menys conegudes. La filtració d’imatges privades fa que les persones que ho pateixen pugui tenir uns efectes nocius socials i personals. Filtrar unes imatges íntimes no només perjudica per raons òbvies sinó que també és il·legal.
La intimitat obre esquerdes que es mantenen latents avui dia en aspectes als quals encara no hem posat remei total: la sexualitat femenina, el masclisme, l’assetjament laboral, l’educació sexual, la relació de mares, pares i fills, la humiliació, els diferents tipus de família, la indefensió de les víctimes i la impunitat de l’agressor…
Què es pot fer davant d’aquesta situació?
- Si es pateix aquesta situació, el primer pas és denunciar la difusió de continguts sexuals o violents sense consentiment al Canal Prioritari de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, per demanar-ne la retirada de les xarxes socials. Després, podem denunciar la policia o guàrdia civil, per intentar identificar els autors de la primera difusió i de les redifusions posteriors.
- És important saber que hi ha maneres de rastrejar de quin dispositiu surt la primera difusió il·lícita, però és més difícil és identificar totes les persones que les han pogut redifondre. S’ha de distingir entre xarxes socials i els programes de missatgeria com ara whatsapp.
- Psicològicament, l’única manera de superar aquesta situació és amb l‘apoderament de la persona. Aquí és fonamental reconèixer la pràctica sexual, la infidelitat, la ruptura, allò que s’escapa del control i apoderar-se del teu cos, nuesa, vivències sexuals, plaer, relació… D’altra banda, si hi ha una relació de parella pel mig, es recomanable restablir la confiança a la consulta, per reprendre la normalitat amb les millors eines.
- Una altra estratègia és parlar de sexualitat amb normalitat. La gent sempre busca que ens n’avergonyim. Contra la vergonya és relativament més senzill bregar perquè la supera un mateix. La culpa, però, implica posar en mans d’unes altres persones aquesta salvació. Esperes que la societat, la mateixa que t’està fent mal, et perdoni.
- A nivell social, és bo enfrontar-se a la crítica, a aquests insults, burles, bromes a les xarxes socials. Tot i que sigui difícil, s’ha d’anar amb el cap ben alt, com a part de l’apoderament.
- Si reps un vídeo similar d’una altra persona, convé ser responsables i aturar aquí la cadena, fins i tot denunciar.
- La prevenció no garanteix que pugui passar, perquè li pot passar a qualsevol, i la filtració pot venir per coneguts o desconeguts, però també d’amics, familiars o la parella.