Gestionar la massificació turística sense reduir-la ni aplicar mesures específiques per limitar-la. Així es podria definir pla que ha llançat l’Ajuntament de Barcelona per administrar les zones turístiques de la ciutat i controlar-ne la massificació.
Per fer-ho, el consistori ha establert 16 espais de gran afluència (EGA), zones que segons el pla, concentren més afluència de persones, siguin residents o visitants i que seran les destinatàries de les mesures definides pel pla.
Aquest pla, que arriba pocs dies després que el PSC hagi rebutjat, juntament amb Junts, el pla de limitació contra els pisos de lloguer temporal, es començarà a aplicar aquest estiu amb una sèrie de 22 mesures.
Les EGA es consideren espais de saturació de públic, on s’ha viscut una transformació d’activitat i usos amb predomini dels enfocats al visitant i fins i tot mantenen certa dificultat per desenvolupar l’activitat quotidiana i la vida comunitària i on fins i tot la vida veïnal té certa dificultat.
Aquesta és la llista d’EGA:
– Park Güell
– Turó de la Rovira
– Sagrada Família
– Les Glòries
– Rambla del Poblenou
– Parc del Fòrum
– Front Litoral
– Passeig de Gràcia i plaça Catalunya
– Mercat de Sant Antoni
– La Boqueria – La Gardunya
– La Rambla
– Sant Pere – Santa Caterina – la Ribera
– Barri Gòtic
– La Barceloneta
– Montjuïc – el Poble-sec
– Camp Nou
D’aquests 16 espais, es considera especialment turístics la meitat: Park Güell, Sagrada Família, Boqueria – Gardunya, Passeig de Gràcia – Plaça Catalunya, Barri Gòtic, Rambla, Sant Pere – Santa Caterina – La Ribera i la Barceloneta.
“Minimitzar” les molèsties que pot generar activitat turística per als veïns i veïnes de Barcelona, alhora que es garanteix que “continua aportant riquesa i dinamisme”. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament ha definit un nou pla de gestió del turisme a la ciutat.
Entre les mesures de ciutat, per exemple, hi ha la creació d’una Oficina de Coordinació Tècnica dels EGA, la creació d’una oficina de dades EGA per conèixer i analitzar correctament els impactes en aquests entorns. El pla també suposa l’ampliació d’agents cívics fins als 70 efectius durant la campanya d’estiu respecte als 58 (o sigui, 12 més per a tota la ciutat) que hi ha la resta de l’any; la posada en marxa d’un programa de suport al comerç de proximitat en aquests espais.
A més, el pla preveu “gestiona” la massificació turística intensificant la campanya de control de la venda ambulant o els reforços dels operatius de neteja i seguretat, entre d’altres.
l pla començarà aplicant-se a 3 EGA: l’entorn de la Sagrada Família, el Park Güell i l’entre el Mercat de la Boqueria i la plaça de la Gardunya.
Contingut
Sagrada Família i entorn
Des d´aquest estiu al voltant de la Sagrada Família s´ha començat a treballar en la definició del projecte d´urbanització dels carrers Provença i Marina i de millora dels accessos al metro; reforma de la plaça Pablo Neruda; la reordenació de l’espai públic i dels elements urbans existents entorn del temple; el soterrament de línies aèries de subministrament i la reordenació de l’estacionament d’autocars turístics que s’ha fet.
Boqueria i Plaça de la Gardunya
Pel que fa a l’EGA Gardunya-Boqueria, està previst destinar 1,8 milions d’euros a la millora dels Jardins del Doctor Fleming i intervencions puntuals a la plaça de la Gardunya; la contractació de quatre nous agents cívics al Mercat de la Boqueria i els seus entorns; la reforma i la consolidació del porxo dels jardins de Rubió i Lluch i la façana del recinte del carrer de l’Hospital; a banda d’un pla específic per canviar les dinàmiques de convivència i seguretat a la plaça de la Gardunya.
Park Güell
Finalment, i pel que fa a l’EGA del Park Güell, algunes mesures previstes al pla ja s’han presentat recentment, com l’ampliació de l’àrea de restricció del trànsit al barri de la Salut, la reordenació de les parades de taxi, la introducció de reforços a les línies de bus 24, V29 i 116 -aquesta última s’ha eliminat de les aplicacions d’encaminament-, així com la instauració de la venda d’entrades únicament per internet.
El Pla d’EGA també contempla altres mesures com la reurbanització dels entorns del Park Güell, com el carrer Torrent del Remei, la Font del Carbó o la connexió del carrer Repartidor amb el passatge Turull. El Pla també preveu l’adquisició de La Miranda com a equipament públic al barri de la Salut per consolidar-lo com a espai cultural i comunitari del barri.