Un repàs de més 5.000 anys de creences i les interpretacions del poder femení ha arribat al Caixaforum. Produïda pel British Museum i la Fundació La Caixa, l’exposició Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences fa una revisió a com diferents cultures han mostrat a les dones al llarg dels segles, començant per les primeres deesses adorades i santes fins a bruixes i diablesses. A cops lloades, a vegades marginades, cadascuna presenta diferents matisos en casa regió i època. La mostra reivindica les figures injuriades i també aporta una mirada de censura les que algun dia es van admirar.
Un recull que supera les 160 peces integra un recorregut que s’inicia en la prehistòria i continua fins al segle XXI. D’elles, les obres més antigues són unes petites figures femenines tallades en marbre trobades a Grècia, venerades pels habitants de les illes Cíclades del mar Egeu fa milers d’anys. L’exposició fuig de la visió occidental i s’endinsa en punts de vista diferents, en igualtat, descobrint altres maneres d’entendre la feminitat, no sempre com associada a la bellesa i fragilitat, sinó també com a forta i enèrgica.
Dins d’un ampli període i variades maneres d’entendre les figures femenines, la mostra presenta icones tan diferents com una estàtua de la deessa egípcia Sekhmet, un bust de la deessa romana Minerva, una màscara de la reina dimoni balinesa Rangda i una icona de la deessa índia Kalia.
No hi falta tampoc la Mare de Déu en una petita estàtua francesa o una figura d’orgull nacional en el mosaic mexicà de la Verge de Guadalupe. En contraposició a la virtut espiritual, dins de la mostra fa gal.la del seu poder un relleu de fa 4.000 anys d’Ishtar, la deessa mesopotàmica del cel, representada com a guerrera i l’encarnació del desig sexual.
L’exposició es podrà veure fins al 16 de juny i ve acompanyada d’un ampli programa d’activitats, com un cicle de curts escollit per la cineasta Carla Simón, i un seguit d’interessants xerrades.