L’equip de remers de l’Ocean Cats, format per Martí Ramírez, Sergi Franch, Joaquim Planells i Juan Bautista Romero es van proclamar el divendres passat campions de la Talisker Whisky Atlantic Challenge, una cursa per a embarcacions de rem entre les illes Canàries i l’illa caribenya d’Antigua.
L’Ocean Cats, amb tres dels seus membres catalans i un murcià, es va imposar a embarcacions amb més experiència després d’una cursa que va durar quatre setmanes de navegació. Els participants van iniciar el periple el passat 12 de desembre a l’illa de la Gomera, a les Canàries, i després de més de 5.000 km van arribar a Antigua amb un temps de 31 dies, 17 hores i 9 minuts.
L’equip català està format per pescadors i mariners que estimen el mar. Són una colla de tres esportistes apassionats del rem que practiquen aquesta activitat esportiva des de fa molts anys, en competicions de llagut català. Quan van descobrir fa més de 10 anys que hi havia gent que travessava l’Atlàntic amb aquest tipus d’embarcació autòctona, de seguida van sentir el cuquet. El 2017 el Quim i el Martí hi van fer una travessia de Lloret de Mar a Menorca remant durant més de 26h en un ruta excepcional.
Aquest darrer repte va ser un incentiu per atrevir-se a donar el pas de travessar l’Atlàntic. Van formar un equip òptim de 4 membres, ja que la regata hi participen equips d’una persona, de dues, tres, quatre i cinc, però quatre és la millor composició per aquest tipus de travessa. Llavors van incloure a l’equip el Sergi i el Juanba.
Resolent els entrebancs de la navegació
Van haver de comprar una embarcació especial amb la que han aconseguit el seu triomf. Té 8,5 metres i du plaques solars per estar connectats, una dessalinitzadora per tenir aigua i menjar liofilitzat que dona les 4.500 calories al dia als remers.
Van preparar-se fent cursos de supervivència en alta mar. La barca conté dues cabines, a proa i a popa que queden tancades hermèticament si la barca es tomba, i a més el seu disseny l’impulsa per posar-se en posar-se bé sola. En aquestes cabines, on hi caben dues persones, és on poden descansar.
Durant la competició, han remat fent dos torns de dos. Mentre dos remaven, els altres dos dormien a cadascuna de les cabines, i els canvis els feien cada dues hores, és a dir, que no han dormit més de dues hores seguides durant 32 dies.
L’Ocean Cats ha hagut de superar els problemes durant la travessa. Tot i que van començar en primera posició, a meitat de recorregut se’ls va espatllar la bateria i van aconseguir arreglar-la connectant-se amb els tècnics per ràdio. I també se’ls va trencar la part inferior de l’orsa, pel que se’ls va fer més difícil controlar la direcció, però ho van superar i van aconseguir tornar a posar-se en cap.