Si Hugh Lofting aixequés el cap en aquests dies, ben segur que replantejaria la seva saga del Doctor Dolittle, personatge amb l’habilitat de parlar a cada animal en el seu propi llenguatge.
Earth Species Project (ESP) és un projecte col·laboratiu i de codi obert (open source) el qual cerca, precisament, arribar a comprendre els diferents llenguatges emprats per les espècies animals per a comunicar-se entre espècimens d’una mateixa espècie, i construir una eina de traducció per als humans.
Per a això, utilitza el recurs de la intel·ligència artificial, prenent com a base la tecnologia que facilita la traducció entre llengües sense disposar d’un diccionari, de la qual ja hem parlat aquí i aquí amb anterioritat, i la tècnica del machine learning per a continuar aprenent i millorant el seu coneixement de les formes d’expressió dels animals.
Les llengües humanes i les formes de comunicació animals poden ser representades en forma geomètrica multidimensional, en les quals la direcció i distància entre dues paraules descriu com es relacionen ambdues. Tal com explica aquest article de The Guardian, no és necessari conèixer el significat de les paraules, sinó solament relacionar si s’usen sovint una prop de l’altra. Aquesta tècnica, desenvolupada per a aprendre llengües humanes, és la que el grup està adaptant per al seu ús en el regne animal.
L’any 2017 es va descobrir que les formes multidimensionals dutes a terme per a dues llengües diferents són similars pel que, alineant aquestes formes, és possible enfocar la traducció idiomàtica entre parells de llengües sense disposar d’un diccionari.
Òbviament, el resultat no és perfecte, però és prou bo per a dur a terme una traducció bàsica.
ESP cerca recrear aquest mateix sistema duent a terme les formes multidimensionals per a diferents espècies animals.
En tractar amb una comunicació no humana, aquest grup obre camí en una senda desconeguda, però els seus components són optimistes, ja que la seva intenció és la de poder realitzar les seves primeres traduccions en la nostra generació, encara que l’objectiu és de llarg abast, ja que a diferència dels projectes existents fins avui que se centren en una espècie animal concreta, el d’ESP es dirigeix a descodificar totes les comunicacions animals.