L’any 2016 un grup de veïns i veïnes del barri del Putxet, valorant el silenci com un patrimoni urbà escàs que cal conservar, van proposar un equipament singular de barri, però dirigit al conjunt de Barcelona que han anomenat la “Casa del Silenci”.
La Casa del Silenci es construeix a partir del silenci com a un eix vertebrador que fomenta la concentració, la creativitat i el benestar a fi de millorar la comunicació genuïna entre les persones i la creació de vincles entre el veïnat.
Contingut
Els seus objectius són
- Oferir un espai de silenci.
- Ser un espai d’experimentació i de recerca sobre el silenci com a font de creació.
- Fer difusió dels treballs sobre el silenci.
- Promoure l’educació en el silenci.
La proposta
- Una proposta oberta al Barri del Putxet i a la ciutat, a les persones i a les organitzacions afins a les seves finalitats que treballen per difondre el valor del silenci.
- Una proposta participativa que demana la col·laboració de les persones i l’actiu compromís del seu treball i de compartir el coneixement.
- Una proposta singular i innovadora que s’emmiralla en altres experiències europees que valoren la salut com una forma activa de viure i de conviure.
- Una proposta dirigida a les persones tant joves com grans que volen aprofundir en el seu interior, descobrir les seves capacitats i gaudir de l’activitat com una font d’energia.
- Una proposta responsable per part de l’Associació com una entitat, interlocutora per part de l’usuari de l’espai encara que l’activitat la faci alguna entitat diferent de la Casa del Silenci.
El programa
Saber i conèixer el silenci creant un espai de documentació físic i en línia sobre temes relacionats amb el silenci, impulsant la recerca, experimentació, creació i difusió d’activitats artístiques i culturals contemporànies.
Entre les seves propostes
- Generar concursos, premis o beques al voltant del silenci.
- Crear l’observatori del silenci de Barcelona, descobrint espais per fruir del silenci.
- Espai de recolliment, zona de lectura, sala de meditació, jardí de contemplació.
Divulgació del valor del silenci a través de seminaris, xerrades i conferències sobre temes com:
- Aprendre a “sentir”, escoltar el silenci interior.
- El silenci en la música.
- La comunicació a través del silenci.
- L’arquitectura i el silenci.
- Espai d’experimentació.
- Activitats per descobrir el valor del silenci a través de: Les pràctiques del Ioga, Qi-Gong, Tai-Txi, Meditació, Expressió Corporal, Teràpies del silenci, Treball del silenci amb els infants, So i silenci, antagonisme complementari.
ACTIVITATS
- Des de la seva constitució el 2016, l’Associació Casa del Silenci ha organitzat activitats regulars, obertes a tothom.
- Han fet conferències, xerrades, tallers pràctics gràcies a la col·laboració d’amics, experts i professionals de diverses disciplines que han volgut col·laborar en el projecte de la Casa del Silenci.
- La casa del silenci va arrencar les seves activitats amb una taula rodona titulada: “El valor del silenci en la que participaren entre d’altres el Dr. Miquel Masgrau, Ajanta Suri i altres membres de diversos centres del barri.
Al llarg d’aquests anys han realitzat tallers i conferències entorn del silenci com:
La meditació i el silenci amb Ricard Rotllan; El silenci en el mètode Feldenkrais amb Samule Letelier; Silencis imposats i músiques de llibertat, amb Núria Benach; El silencia la música amb Jordi Cos; Silenciar el judici amb Jaume Isal; Els mantres i el silenci amb Olga Menal; Àpats, silenci i paraules amb Meritxell Sabaté; Música i silenci, unaparadoxa amb Marcelo Acosta; Cerebro y silencio amb Eva Lòpez; La veu i el silencia mb Mariona Sagarra; Fractals. Dimensions del silenci amb Jaume Soler; Parlem del silenci amb Roger Mercader Sales; Immigració i silenci amb Omaira Romero; El silenci com a font de transformació amb Edgar Tarrés i Jordi Reixach; La literatura i el silenci amb Sam Abrams; Converses amb àngels amb Maria Pilar Fenés; El silenci de l’oceà amb Michel André; Parlem del silenci amb Wangchen de la casa del Tibet… Parlar i reflexionar sobre el silenci ens va portar a voler trencar el silenci per a donar veu a silencis imposats i no desitjats. i hem trencat el silenci parlant de: La mort digna amb Teresa Gol (mestre i psicòloga) o Els abusos sexuals a menors amb Vicky Bernadet (Fundació vb), Paraules silenciades amb Carme Arenes (Expresidenta del PEN català) o escoltant una selecció de Fragments de “human” de Yann Arthus-Bertrand i Set cançons que van trencar el silenci a l’Àfrica de Sarah Ardite….I d’altres en concerts proposats per a membres de l’associació o veïns del barri com: Hui Ying Xu (pipa) i els nostres veïns els tòtils del Putxet; El cant harmònic tuvinià amb Guillem Codern (músic i compositor); Tastet de blues amb Leo Carreras i Txus Blues…
La Casa del Silenci també ha acollit actes com la commemoració dels cent cinquanta anys del naixement de Mahatma Gandhi, líder de la no-violència parlant de Gandhi avui, l’actualitat del seu legat amb Arturo Domingo i l’Economia no violenta amb Louis Campana.
Altres activitats programades setmanalment i organitzades per la Casa del Silenci són:
- La trobada de meditació: “Paraules i Silenci “els dimecres a les 11 h. La sessió comença amb unes lectures curtes sobre el silenci per passar a fer una meditació en silenci tots junts.
- El “Silenci de Negra”: espai de Música, meditació i silenci: diumenges a les 18 h. Una proposta de consciència plena meditació a través de dues parts: en la primera part, durant 30 minuts, escoltem amb atenció les notes i els silencis de l’audició. En la segona part, durant 20 minuts, fem una meditació en silenci. D’aquesta manera, en la primera part, la ment es concentra plenament en la proposta auditiva i afavoreix que, en la segona part, ens submergim en el nostre propi silenci aconseguint facilitar les ones cerebrals Theta i Alpha.
- “Taller de meditació personal”, trimestralment, Els meditadors i les meditadores de la Casa del Silenci us oferim un taller de meditació personal. L’objectiu d’aquest taller és que durant un matí, conegueu la teoria i la pràctica suficient per poder gaudir vosaltres mateix@s de l’hàbit de la meditació i les seves propietats per la salut. Coneixerem la teoria i practica prou per obrir-nos una pràctica meditativa que comporti una millor del benestar.
- “Ioga amb Anna Torredemer” els dijous d’11 a 12.15 h.• I “Qi-Gong, Tai-Txi” els diumenges a les 9 h amb Pilar Garcia al parc del Putxet