La popular periodista catalana Empar Moliner diu que “no s’ha fet literatura de la menopausa”, en una entrevista que li ha fet la locutora Anna Guitart a El Matí de Catalunya Ràdio. Moliner, que ha guanyat el Premi Ramon Llull 2022 i ha estat un èxit de vendes per Sant Jordi amb la seva novel.la Benvolguda considera que hi han llibres que han tractat el tema del declivi sexual dels homes, però no el de les dones.
Benvolguda relata la història de la Remei, una dibuixant de prestigi de 50 i pocs anys en el moment del seu climateri. Ella es considera una atractiva senyora, massa feliç esposa i mare. Una tarda, asseguda al seient del darrere del cotxe familiar, endevina, que el seu jove marit, violinista titular en una orquestra, s’enamorarà de la noia, violinista suplent, que els acompanya a casa per assajar i que seu al costat d’ell.
Tot i que la protagonista de la novel.la guarda paral·lelismes amb l’escriptora, ella nega que sigui una obra autobiogràfica. “No m’hi veieu”, demana l’autora, de 55 anys, que també té un marit que és músic.
La periodista, nascuda a Santa Eulàlia de Ronçana, a més d’anar descobrint l’etapa de la menopausa al seu llibre, també parla de la seva percepció de la maternitat, que l’associa a una mena de relació de drogoaddicció amb els fills. “Jo ho he vist al meu voltant a la porta de l’escola durant 10 anys. Et tornes com un drogoaddicte per aquell cadell. No et vols perdre quan surt de l’escola”, assegura la vallesana famosa.
Tot i que no el revelarem, el final de Benvolguda sorprèn tothom. “El casament del segle XIX és ara un me’n surto”, explica l’escriptora. “El lector ocasional et demana que si la protagonista és dona, hi hagi un final feliç”. Traduït als temps actuals, “una dona en un món d’homes, que destaca en un àmbit, encara que tingui un problema, però que se n’acaba sortint”.