USTEC·STEs (IAC), el sindicat majoritari en el sector de l’ensenyament públic a Catalunya, es va reunir la setmana passada amb la nova consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó Cidoncha, i amb el nou director general de personal i centres públics, Josep Maria Garcia Balda.
Durant la trobada, han traslladat als nous dirigents de la conselleria les principals preocupacions del professorat i el personal d’atenció educativa. Els portaveus del sindicat han situat com a prioritaris tres grans eixos: millores salarials per als professionals; la reducció de la sobrecàrrega laboral i la democràcia als centres.
En conjunt USTEC ha posat de manifest la necessitat “urgent” de tancar “definitivament” el cicle de les retallades, i han insistit que no es repeteixin els dos grans errors del mandat anterior, que segons ells han estat la manca de voluntat de negociació i la implementació de grans transformacions educatives sense el consens necessari.
Així, des del sindicat s’ha posat èmfasi a augmentar la inversió en educació fins al 6% del PIB, establint un full de ruta creïble “que garanteixi un increment sostingut en els recursos destinats a educació”. “L’aposta per la inversió contínua és, al nostre entendre, essencial per millorar la qualitat educativa de manera efectiva”, indiquen.
USTEC·STEs ha defensat que la millor manera d’elevar els estàndards educatius és mitjançant l’aplicació de mesures universals, com la reducció de les ràtios a les aules i l’augment del personal educatiu als centres. “Aquesta mena d’accions són fonamentals per garantir una educació i una atenció de qualitat per a tot l’alumnat, en contraposició a la reinstauració de la sisena hora”.
Pel que fa a les millores salarials, des del sindicat han recordat a la nova consellera que és “inacceptable” que el deute dels estadis continuï pendent i que una part important del professorat de l’FP no hagi estat integrada ni equiparada, tot i que en els pressupostos del 2023 ja es va aprovar una partida per a l’equiparació.
A més, han denunciat que Catalunya és encara una de les comunitats autònomes amb els salaris més baixos, malgrat l’elevat cost de vida. Per tant, des del sindicat exigeixen una recuperació del poder adquisitiu dels docents i del personal d’atenció educativa, començant per l’augment del complement específic del professorat. “La manca de professorat va estretament relacionada amb la precarització de les condicions laborals, i aquesta situació s’ha de revertir”, manifesten.
També han reclamat millores per al personal d’atenció educativa, i, entre altres, han posat sobre la taula la reclassificació de les categories professionals del personal laboral, un fet que fa anys que es recull i que, segons considera el sindicat, ja s’hauria d’haver implementat.
D’altra banda, també han demanat a la consellera que treballi per la reducció de la sobrecàrrega laboral. “El personal educatiu està sotmès a una pressió insostenible”, alerten. En aquest sentit, han demanat l’aplicació de les 35 hores setmanals, tal com ja s’ha fet a la resta de la funció pública, la qual cosa, sostenen, ha d’incloure una reducció de les hores lectives i de la càrrega burocràtica.
En una altra línia, des d’USTEC demanen a la nova consellera més democràcia als centres. “És imprescindible retornar als centres el pes del claustre a l’hora d’acordar i consensuar les decisions en matèria pedagògica i d’organització. Així s’acabarà amb el funcionament vertical on les decisions les prenen les direccions de forma unilateral i es restablirà el funcionament horitzontal amb un lideratge positiu de les direccions que gestioni i promogui el treball en equip i un bon clima als centres educatius”, diuen. Per altra banda, reclamen que les places dels centres educatius es cobreixin amb “criteris objectius i transparents” com són l’antiguitat i l’any d’oposició, i no amb la tria subjectiva de les direccions, que genera “injustícies i perjudicis” dins del col·lectiu, segons admeten.
Altres temes que el sindicat ha posat sobre la taula durant la trobada han estat l’estabilització de les persones treballadores, ja que consideren imprescindible l’estabilització de tot el personal interí i laboral no fix que es troba en situació de frau de llei i que encara no ha pogut consolidar la plaça; i també treballar conjuntament per abordar específicament tot el que afecta la formació professional.
La consellera situa la millora de la qualitat educativa com a prioritat
Per la seva banda, la consellera Esther Niubó ha destacat a la reunió els tres eixos centrals que guiaran el seu mandat: en primer lloc, millorar la qualitat educativa, amb una èmfasi especial en la importància de les competències com a eina clau per millorar l’aprenentatge de l’alumnat.
El segon punt tractat ha estat la millora de les condicions del professorat, amb l’objectiu de revertir el malestar del col·lectiu i de recuperar la confiança en el sistema educatiu.
Finalment, la consellera ha subratllat la necessitat de donar un pes específic a la formació professional, tenint en compte els canvis que s’esdevenen amb les noves lleis aprovades i especialment en un context en què 31.400 alumnes s’han quedat sense plaça en cicles formatius de grau mitjà i superior.
En aquest sentit, Niubó ha explicat que l’estructura del departament comptarà amb una secretaria pròpia de Formació Professional la qual, per una banda, s’encarregarà de l’FP més curricular i, per altra, de la formació professional no curricular. USTEC ha celebrat aquestes dues mesures que fa molt temps que el sindicat reivindicava, i han agraït la predisposició de la nova consellera per a continuar amb el diàleg.