Ahir diumenge ja es va posar a la venda amb els diaris el disc de La Marató, el CD que aplega un recopilatori de cançons interpretades i produïdes, d’una forma desinteressada, per artistes reconeguts per col·laborar amb el programa solidari de TV3.
A més, avui, el CD ja està disponible a la botiga de TV3 i Catalunya Ràdio per un preu de 12 € i des d’ahir que es pot descarregar en versió digital a itunes.
L’àlbum de La Marató, que aquest any està dedicada a recaptar fons per la salut cardiovascular, acull 21 cançons, amb el fil conductor del batec del cor en 21 històries plenes d’emoció. Sota el títol de Bum-bum, el disc transmet sentiments que mostren la fragilitat de la vida i, alhora, són un clam d’optimisme i força.
El disc de La Marató 2022 arriba a la divuitena edició amb un rècord de participació d’artistes,185 en total, agrupats en 55 formacions o solistes, que interpreten 21 temes de nova producció. El contingut és fidel a la tradició, barreja de gèneres i sons, artistes i cançons ben diferents.
L’emoció creada combinant artistes dispars
En aquesta edició, set artistes han gravat per primera vegada en català (Antonio José, Morat, Tanxugueiras, Antonio Banderas, Lexter, Pol Granch i Marlena). De les 21 cançons, catorze són composicions que per primera vegada han estat adaptades i enregistrades en català.
El disc incorpora el fenomen i èxit de TV3 “Eufòria”, amb la participació dels setze artistes del talent musical. A ritme de rumba, per primera vegada s’adapta al català un tema tan emblemàtic com “Gràcies cor”, de Gato Pérez, de la mà de Sicus Carbonell i la visió rapejada de Lildami. L’actor Antonio Banderas interpreta un esplèndid “Aquest eclipsi del cor”, de Bonnie Tyler, amb la cantant Marta Ribera, acompanyats de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció del mestre Josep Pons.
Al CD hi ha sons llatins amb els aclamats artistes colombians de Morat o la interpretació per primera vegada a la història del disc d’una composició de Barry White amb el cantant britànic Lexter. També recull interpretacions úniques, com Els Catarres amb el tema “I gotta feeling”, adaptat com a “Ja ho intueixo”.
La cançó mítica “Take on me”, interpretada per primera vegada en català fa deu anys per Carles Gómez, cantant de Lexus, ara s’adapta com a “Sent amb mi” amb la participació de Sexenni i Luand i les cantants Bounce Twice, Tramma, Júlia Blum i Gigi Ros. Les artistes gallegues Tanxugueiras canten l’èxit de Lelly Clarson “Stronger”, i el grup Mosaic interpreta l’oldie més important de Shawn Mendes, “La meva defensa”.
La cançó “Pel cor” es converteix en un himne amb Macaco, Judit Neddermann i l’intèrpret senegalès Momi Maiga. La veu de Manu Guix actualitza una balada de Lionel Richie: “Amb tu he après què és estimar”.
Delafé y Las Flores Azules conviden a córrer endavant acompanyats de la mítica “Johnny and Mary”. La lluita entre violins, violoncels i piano en clau clàssica a partir d’una base pop convida a “Lluitar” a través de les veus de DonesStrings, Laura Andrés i Billows.
Un èxit pop convertit en oldie com “Believe”, de Cher, passa a ser un merengue amb Marlena, que interpreta “Creiem” amb La Pegatina. També participa al disc Pol Granch, que s’atreveix a cantar en català l’èxit d’Oques Grasses “Torno a ser jo”.
El tema de Cesk Freixas “La petita rambla del Poble-sec” és interpretat en català i amb “quejío” flamenc per Las Migas, Maruja Limón i Magalí Sare. I, finalment, els cantants Antonio José i Pablo López mostren la força del batec del cor i de la vida amb “Tinc un cor” i “L’enemic”.
El disc es tanca amb un bonus molt especial per la seva consideració científica: “Macarena”, versionada pel grup valencià La Fúmiga, que n’ha fet una versió que mostra com a partir del ritme de la cançó sobre una persona que ha tingut una parada cardiorespiratòria s’arriba altra vegada al batec de la vida.